A 2022-es év tevékenységét értékelő, illetve az idei esztendő céljait meghatározó ülését tartotta március 24-én a Tolna Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság. A koordinációs testület tagjait ezúttal Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban fogadta a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Folytatni kell a megelőzés népszerűsítését

A tanácskozást Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, vármegyei igazgató nyitotta meg, aki elsőként köszönetet mondott a tagoknak a bizottság tevékenységéhez nyújtott segítségükért. Dr. Balázs Gábor megállapítása szerint a tűzmegelőzési bizottság jelentős mértékben járult hozzá a lakosság tűzvédelemmel és tűzmegelőzéssel összefüggő ismereteinek bővítéséhez, amely tájékozottság a közbiztonság szerves részét képezi. A tábornok kiemelte, hogy folytatni kell a megelőzéssel kapcsolatos propagandát, minél több lakost kell bevonni egy közös, Tolna vármegye tűzvédelmét támogató gondolkodásba.

Két kisfüzet is megjelent

Az ülésen Bán Attila tűzoltó ezredes, a bizottság ügyvezető elnöke a Tolna Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság 2022. évi tevékenységéről tartott egy előadást. A beszámoló több releváns, a legtöbb vonulást követelő eset statisztikáit is tartalmazta. Az ezredes ismertette, hogy a bizottság tavaly 69 rendezvényen jelent meg kiállítóként és 215 megjelenést produkált a különböző médiában. Támogatók segítségével a korábban nyomtatott két kisfüzet frissített változata jelent meg az idén „A Lakástüzek megelőzhetők”, illetve „A kéménytüzek megelőzhetők” címmel. A készenléti jellegű szolgálatot ellátó, beosztott tűzoltók is rendszeresen hasznos tanácsokkal látták el a lakosságot egy-egy nyitott szertárkapu, közösségi szolgálat, továbbá az egyéb fiatalokat, vagy éppen az idősebb korosztályt megszólító rendezvények alkalmával. A főfelügyelő külön kiemelte a 2022-es esztendő fekete statisztikáit is, ugyanis öten vesztették életüket különféle tűzesetekben. 2023-as munkaprogram mindezek függvényében külön foglalkozik majd az idősebb korosztállyal, továbbá a füstérzékelők népszerűsítésével és a kézi porral oltó tűzoltó készülékek használatával kapcsolatos tudnivalókkal. Az ezredes elmondta, hogy nem elég csak a bejáratott utakat végigjárni, cél az, hogy minél több csatornát találjanak a tűzvédelmet szavatoló ismeretek bővítésére.

Az ülés zárásaként Dr. Balázs Gábor- a vármegyei katasztrófavédelem munkáját is megköszönte, külön kiemelve Bán Attila tevékenységét, aki a tagszervezet motorjaként állandóan azon dolgozik, hogy minél több résztvevőt vonjon be a tűzmegelőzést támogató közös gondolkodásba.