Sikeresen zárul az Út a munkaerőpiacra és az Ifjúsági garancia program ez év végén Tolna vármegyében: az előbbinek köszönhetően mintegy 9 ezren, az utóbbi esetében több mint 5 ezren kaptak képzési, bérjellegű, vállalkozóvá válási vagy lakhatási támogatást az elmúlt 8 évben – tájékoztatta a Tolna Vármegyei Kormányhivatal hétfőn az MTI-t.

A hátrányos helyzetű, 25 év feletti álláskeresők és az inaktívak foglalkoztathatóságának javítására, nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésének támogatására, valamint a közfoglalkoztatásból a versenyszférába kerülés elősegítését célzó programra 9 milliárd forint európai uniós és magyar állami forrást költöttek a vármegyében.

Számokban az eredmények

Bérjellegű támogatáshoz 5937-en, vállalkozóvá válási támogatáshoz 1670-en, képzési támogatáshoz 1256-an jutottak, a lakhatását 59 embernek segítették.

A programban 8922 fő vett részt. 87,6 százalékuk fejezte be egyéni programját, 60,9 százaléka félévvel később támogatás igénybevétele nélkül foglalkoztatott volt.

Az Ifjúsági garancia program célja a 25 év alatti, sem nem tanuló, sem nem dolgozó fiataloknak a munka, illetve tanulás világába történő be- vagy visszajutásának elősegítése, munkaerőpiaci helyzetük javítása. A vármegyében e célra 5,5 milliárd forintot költöttek.

Bérjellegű támogatást 3874-en, képzési támogatást 1008, vállalkozóvá válási támogatást 321, lakhatási támogatást 50 fiatal kapott. A résztvevő 5197 emberből 84,4 zárta eredményesen a programot.  

(fotó: illusztráció, pixabay)