Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az, hogy 2025. december 1-jétől uniós földrajziárujelző-oltalmat kaphatnak. A mezőgazdasági termékek után egész Európában védettek lehetnek.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetést követően, 2023. november 16-án hatályba lépett a kézműves és ipari termékek földrajzi árujelzőinek oltalmáról szóló rendelet. Ez a mozzanat döntő előrelépést jelent a kézműves és ipari termékek neveinek védelme terén, amelyek a régiók eredetiségében és hagyományos készségeiben gyökereznek.

Ezzel élhet akár a későbbiekben mások mellett például a muranói üveg, a carrarai márvány vagy a solingeni acél is.

A mezőgazdaság terén most is vannak oltalom alatt állók, például a budaörsi őszibarack, a csabai és gyulai kolbász, a kalocsai paprika, a makói hagyma. Ugyanakkor a nem mezőgazdasági termékek eddig nem kaphattak egységes uniós védelmet, a rendelet értelmében viszont Európa-szerte oltalom védheti őket is.

A szükséges követelményeknek megfelelő kézműves és ipari termékek nevének oltalmát 2025. december 1-jétől egyetlen, az összes tagállamra kiterjedő földrajzi jelzés iránti kérelemmel lehet igényelni

A magyarországi gyártóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához kell fordulniuk, majd ezt követően az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala is megvizsgálja azokat.

(fotó: Halasi csipke készítése, MTI /Bruzák Noémi)