Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az almafa virága című romantikus film premierje február 16-án lesz, de Valentin-nap alkalmából előjátszásban már február 14-én megtekinthető a hazai mozitermekben.

A két idősíkon futó romantikus történetének legfontosabb színhelye Budapest, ahol tiltott szerelem szövődik a hetvenes években az ide érkező fiatal vietnámi lány és egy magyar fiú között. A sorsszerű találkozásuk szenvedélyes kapcsolattá alakul, amelynek következményei napjainkra is kihatnak. Évtizedekkel később a lány unokája a magyar fővárosba utazik, hogy fényt derítsen a féltve őrzött családi titokra, de a sors számára is tartogat meglepetéseket.

A kultúrák találkozásáról, a határok nélküli szerelemről mesélő film izgalmas időutazásra hív, felidézve az 1970-es évek Budapestjének különleges hangulatát, és elrepít az akkori, illetve a mai Vietnámba – nyilatkozta Szűcs Dóra, a film rendezője.

A napjainkban és a hetvenes években, Budapesten, valamint Vietnámban játszódó film két főhősnője vietnámi gyökerekkel rendelkezik, miközben a történelem fordulatai révén Magyarországhoz is kötődnek. Ez a sajátosság adja a történet hajtóerejét, így az első perctől egyértelmű volt, hogy kizárólag vietnámi lányok jöhetnek szóba ezekre a szerepekre – olvasható az összegzésben.

Az almafa virága az első olyan koprodukció, amely Magyarország és Vietnám között jött létre. Budapesti jelenetek mellett a film lenyűgöző vietnámi helyszíneken készült. A jelenkori történet főszereplője, Nari Nguyen születésétől kezdve Budapesten él, a mozinézők először a Drakulics elvtárs című filmben láthatták. 2011-ben az Európában élő vietnámi lányok szépségkirálynőjének választották. A férfi főszereplő a friss Junior Prima díjas Koltai-Nagy Balázs, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művésze. A hetvenes évek történetszálának főszereplői Dzhuliya Lam, aki belsőépítészként és modellként dolgozik, valamint Sütő András, aki többek között a Berlinale Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott Viharsarok főszereplőjeként ismert. 

A Nemzeti Filmintézet támogatásával elkészült film forgatókönyvét Dang Thanh Binh és Szűcs Dóra írta.

/Nyitókép: Az almafa virága hivatalos Facebook-oldala/