1 év
Meglepő megállapításról számoltak be a tudósok: egy friss tanulmányban ugyanis arról írnak, hogy a Föld belső magja több mint 10 évvel ezelőtt megállt, majd visszafelé kezdett forogni.

Egy friss kutatás eredménye, mely szerint a Pekingi Egyetem kutatópárosa a Föld belső magjában történt földrengésekből származó szeizmikus hullámok adatainak tanulmányozásával jutott arra a megállapításra, hogy a Föld belső magja megállt, s visszafelé kezdett forogni.
A szeizmikus hullámok változásait vizsgálva egészen más képet kaptak arról, hogy valójában mi zajlik a Föld legbelsőbb rétegeiben, jóval mélyebben, mint ahová bármilyen általunk készített fúró vagy műszer átjuthat.
A kutatópáros által kapott adatok pedig részletesen bemutatják a szeizmikus hullámok változását több évtizeden keresztül, kezdve az 1960-as évek elejétől egészen a 2021-ben gyűjtött felvételekig.
Az adatok alapján pedig a tudósok megállapították, hogy a mag azon részei, melyek korábban egyértelmű jeleit mutatták a mozgásnak, 2009 környékén hirtelen mintha megszűntek volna, így a kutatók azt a megállapítást tették, hogy a Föld belső magja nagy valószínűséggel megállt.

Megjegyezték, hogy már az 1970-es évek elejétől észlelhetőek voltak komoly változások e hullámokban, ami arra utal, hogy a forgásirány módosulása ciklikusan következik be.