Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Ismeretlen veszélyeket tartogathatnak a hazai növények számára külföldről behozott magok

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Növényeket, magokat, gyümölcsöket senki ne hozzon haza az Európai Unión kívüli nyaralásból – hangsúlyozzák a szakmai szervezetek

Az Európai Unión kívüli nyaralásból soha ne hozzanak haza növényeket, virágokat, magokat, gyümölcsöket vagy zöldségeket – ezt tanácsolja az utazóknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Dísznövénykertészek Szakmaközi Szervezete és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács.

A szervezetek az MTI-nek küldött közös közleményükben kiemelték, ezek az egzotikus növények olyan kártevőket rejthetnek magukban, amelyek károsíthatják az Európai Unióban honos és termesztett növényeket.

Messzi tájakról az országba olyan növényi károsítókat lehet behurcolni, amelyek ellen nem lehet védekezni, ezért kiemelten fontos az elővigyázatosság. Vagy azért nem tudunk védekezni az ilyen kártevők ellen, mert nincs még ellenük hatékony védekezési technológia, vagy a honos növények nem elég ellenállóak. Arról nem is beszélve, hogy invazív fajok is érkezhetnek ilyen módon az országba, amelyek elnyomhatják az őshonos növényeket, és ártalmasak lehetnek a helyi növény- és vadvilágra.

Még egy fontos tudnivalót kiemeltek, internetes növényvásárlásnál is érdemes figyelni arra, hogy a növényekhez, növényi termékekhez vagy egyes vetőmagokhoz növényegészségügyi bizonyítványt mellékeljenek. Mint írják, ez a tanúsítvány azt jelzi, hogy teljesítik az unióba való behozatalra vonatkozó követelményeket, ezáltal kisebb a kockázata a növényi kártevők és betegségek kertjébe vagy gazdaságába való behurcolásának.

A növényi kártevők és betegségek hatással lehetnek az élelmiszerbiztonságra, a gazdaságra és a környezetre, míg az egészséges növények egyet jelentenek a biztonságos élelmiszerrel és a fenntartható jövővel – olvasható a szakmai szervezetek közös közleményében.