Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Egy rutinszerű útépítés közben egy hátborzongató felfedezésre bukkantak Lengyelország Luzino városában. A helyszín, ahol a temetőt találták, egy szokásosnak tűnő munkaterületnek indult, de amit a feltárás során találtak, az valami sokkal mélyebbet mutatott meg.

Összesen 450 holttest került napvilágra, ám ami igazán megdöbbentővé tette a szakértőket, az az volt, hogy sok test újratemetve volt, és néhány maradvány szájában pénzérmék voltak elhelyezve. Ráadásul a holttestek 20-30%-a mellé gondosan elhelyezett téglák kerültek elő.

A régészeti feltárás vezetője, Maciej Stromski, kísérteties rituálékat is vizsgált a holttesteken. Egyik megdöbbentő gyakorlat szerint az emberek azt hitték, hogy a halottak élőhalottként térhetnek vissza, kivéve, ha levágják a fejüket, majd azt a lábak közé helyezik a sírban. Számos ilyen módon eltemetett holttestet is találtak.

De miért került pénzérmék a szájüregbe? Egyes elképzelések szerint azért, hogy a fémmel elzárják az utat a túlvilág felé. A téglák pedig azt a célt szolgálták, hogy a halottak ne tudjanak kimászni a sírból.

Lengyelország hosszú ideje ismert "vámpírnagyhatalomnak", és szlavisztikakutatók szerint egy közös törés okozta ezt a szélsőséges vámpírhitet. A szláv népek régen a hamvasztást gyakorolták, de amikor áttértek a kereszténységre, ez a temetkezési szokás megváltozott. Ennek hátterében az ismeretlentől való félelem állhatott. A luzinói felfedezés új megvilágításba helyezi a régi temetkezési gyakorlatokat és a népi hiedelmeket, megnyitva a kapukat a múlt sötét és titokzatos világába.