Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az ingyenes alkalmazást pedig maga a spanyol kormány fejleszti, az apptól pedig azt remélik, hogy képesek lesznek ösztönözni a férfiakat, hogy ők is kivegyék a részüket a házimunkából.

A Guardian jelentése szerint meglepő ötlettel állt elő a spanyol kormány: egy ingyenes alkalmazással szeretnék ösztönözni a férfiakat, hogy vegyék ki a részüket a házimunkából. Az app naplózza, hogy az egyes háztartásokban élő családtagok mennyi időt töltenek házimunkával.

Az intézkedést a hét elején Genfben Ángela Rodríguez, Spanyolország egyenlőségért felelős államtitkára jelentette be, s megosztotta, az a cél, hogy fényt derítsenek arra a láthatatlan mentális teherre, amit túlnyomórészt a nők viselnek a házimunkák során.

Rodríguez az ENSZ nőkkel szembeni megkülönböztetés felszámolásával foglalkozó bizottságának nyilatkozott:

„Hamarosan bemutatunk egy alkalmazást, amely lehetővé teszi, hogy az emberek naplózzák a család különböző tagjai által végzett háztartási munkákat, így láthatjuk, hogy ki-ki hány órát tölt a házimunkával, és így átrendezhetjük a házimunkával töltött időt.”

Elmondta, hogy az új és ingyenes alkalmazást – melynek fejlesztési költségvetése a hírek szerint 211 750 euró (79,8 millió forint) – úgy tervezték, hogy a család minden tagja kivegye a részét a munkából:

„Úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan gyakorlat, melyet otthon is lehetne használni arra, hogy a házimunkát megosszuk a fiúk, a lányok, az apák, az anyák, a lakótársak vagy az élettársak között, mert ezeknek a feladatoknak a megosztása gyakran egyenlőtlen.”

Rodríguez szerint az alkalmazás arra is szolgálna, hogy rávilágítson azokra a láthatatlan munkákra, melyek egy háztartás zavartalan működéséhez szükségesek. Rámutatott, hogy bár a konyha rendbetétele 20 percet is igénybe vehet, ez attól függ, hogy valaki nem felejtett-e el mosogatószert venni, vagy megtervezte-e a bevásárlólistát.