Az eset Pakson történt.  Az ősz a szüret és ezzel együtt a borkészítés időszaka, melynek jellemző veszélyforrása a mustgáz. Szinte nem múlik el esztendő tragédia nélkül.

Tolna vármegyében az elmúlt 5 évben négy alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásra, amelyeknél 2020-ban, Pakson egy ember életét már nem lehetett megmenteni. 

Tolna vármegyében számos helyen már javában zajlik a szüret, amivel kezdetét vette a borkészítés időszaka, melynek jellemző veszélyforrása a köznyelvben csak mustgáznak nevezett szén-dioxid. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt.

Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzet. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követheti.

Közösen hívták fel a figyelmet a veszélyre

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Mentőszolgálat Bősz Adriánnal, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnökével közösen, a házigazda borász Várdombon található birtokán a mustgázmérgezések megelőzésének lehetőségeire hívta fel a figyelmet. 

Személyes tapasztalatait osztotta meg a sajtó képviselőivel a szekszárdi születésű Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidéki Tanács elnöke, aki már gyermekként kapcsolatba került a szőlőművelés mesterségével.

"Évekkel ezelőtt megtapasztaltam a mustgáz alattomosságát. Fontos megismerni, hogy milyen módszerekkel kerülhetőek el a pincékben bekövetkezendő tragédiák, továbbá hogy ne rutinból végezzük a feladatainkat."

Hangsúlyozta napjainkban kapható személyes védőeszközök jelentőségét, továbbá, hogy milyen gépészeti megoldásokkal érhető el, hogy a pince levegője folyamatosan cserélődjön.

Kiefaber Gábor tűzoltó alezredes, a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a mérgezések megelőzésének lehetőségeit sorolta, kiemelte a beavatkozó készenléti állomány feladatait.

"Tisztában vagyunk a helyi szokásokkal, hagyományokkal. A mustgázmérgezés veszélye leginkább a kistermelőket fenyegeti. Mindenkit óva intek attól, hogy az óvintézkedések megtétele nélkül egy percre is lemerészkedjen a pincébe."

112-es központi segélyhívó

Ezt tárcsázzuk, ha baj van.  Kis-Nagy Gyula, a Szekszárdi Mentőállomás vezetője életszerű, hasznos információkkal tájékoztatta a sajtótájékoztató résztvevőit a mustgázmérgezés estén a teendőkkel kapcsolatban, külön hangsúlyozta a megelőzés kiemelt szerepét. A mustgáz, azaz az oxigénhiányos állapot élettani hatásaira igyekezett felhívni a figyelmet.

Az első tünetek észlelésénél pillanatokon belül a friss levegőre kell igyekeznünk. A gyertya használatának alkalmával is megfelelő körültekintéssel legyünk, ugyanis azok sok esetben hamis biztonságérzetet nyújthatnak.

Valamennyi alkalommal legyen egy olyan személy, aki tisztában van a hollétünkkel kapcsolatban, de sose feledjük, hogy egy esetleges mentésre érkező egységre adott esetben hosszú perceket kell várni. Mindig legyen valaki, aki az érkező mentőegységek tájékozódását segíti.

A tájékoztató  egy életszerű, dinamikus szimulációval zárult, amely bemutató alkalmával a tűzoltó- és mentőegységek egy eszméleten sérült segítségére siettek egy borvidék pincesorához.