Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A merénylőt, Juraj Cintulát előre eltervezett emberöléssel vádolják, életfogytiglan vár rá. Az indíték állítólag politikai eredetű, a nyugdíjas merénylő kárt akart tenni a miniszterelnökben, az életét nem akarta elvenni. 

Erik Tomáš munkaügyi miniszter Robert Fico állapotáról annyit mondott, a körülményekhez képest kedvező információi vannak, de súlyos sérüléseket szenvedett a miniszterelnök.

Korábban írtuk:

Túl van az életveszélyen Robert Fico! Már eszméleténél van! – minderről 23 óra előtt értesültünk. Az orvosok elmondták, az egyik golyó a gyomrába fúródott, a másik izületet ért. 

Az elkövető fiát sokkolta a történet, annyit tudott, hogy apja, nem Ficóra szavazott. Az irodalmi vénával is rendelkező biztonsági őr Szlovák Írószövetség tagságát azonnal visszavonták, jelentette be a szervezet. 

 

Korábban:

Több órája tart a műtétje és továbbra is kritikus állapotban van a besztercebányai kórházban Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki ellen merényletet követtek el Nyitrabányán (Handlova) – jelentette be a besztercebányai Roosevelt kórházban tartott sajtótájékoztatóján Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes szerdán este.

Robert Kalinák elmondta: a miniszterelnöknek több lőtt sebe van, állapota nagyon komoly, életveszélyes, és jelenleg is zajlik az állapota stabilizálását célzó műtét. "Ez, ami ma történt, egy olyan sebet okozott, amelynek begyógyítása soká fog tartani, és arra évekig emlékezni fogunk" – jelentette ki Robert Kalinák.

 

Korábban írtuk:

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán  Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg – közölte a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya.

Akormányfőt tekintettel az életmentő beavatkozás sürgősségére és az intézmény közelsége miatt szállították Besztercebányára és nem Pozsonyba. "A következő órák sorsdöntőek lesznek" – írták a szlovák kormányfő közösségi profilján.

Sajtóhírek szerint legalább két lövés érte, életveszélyes az állapota. 

A kormányülés helyszínét a nyitrabányai Művelődési Házat kiürítették.

Az elkövetőt még a helyszínen elfogták. A férfiról egyelőre annyit tudni, hogy 71 éves, lévai illetőségű, és a helyi irodalmi életben ismert. Több verseskötete is megjelent már korábban.

Közben Zuzana Caputová szlovák államfő sokkolónak és brutálisnak nevezte a támadást, és sok erőt és gyógyulást kívánt a miniszterelnöknek. Peter Ziga parlamenti alelnök, a második legnagyobb koalíciós párt egyik vezető politikusa a demokrácia elleni támadásnak nevezte a merényletet. Úgy vélte, a támadás annak következménye, hogy az ország lakossága két kibékíthetetlen táborra oszlott.

Andrej Danko parlamenti alelnök, a legkisebb koalíciós párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke támogatásáról biztosította a miniszterelnököt és azt mondta: nyilvánvaló, hogy a támadás "társadalmi konfliktus" következménye. A Robert Fico elleni támadást kabinetjének összes minisztere is elítélte, valamint az ellenzéki pártok politikusai is. Branislav Grühling, az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke az állam és az állam biztonsága elleni merényletnek nevezte a támadást.

Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb ápolásra szorul, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kalinák védelmi minisztert tartja a legesélyesebbnek ennek a feladatnak az ellátására.
 

 

(forrás, fotó: korkep.sk)