Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdetett. A másodszor meghirdetett program keretében ismét három jelöltre lehet voksolni, hogy eldőljön, vajon melyik legyen 202 lepkéje.

Az MME 1979-ben indította el az Év madara programot, majd 2012-ben indult a Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály Év hüllője/Év kétéltűje program, és ezekhez csatlakozott harmadikként 2022-ben az Év lepkéje akció.

A programok küldetése Magyarország természeti kincseinek, valamint az ezeket fenyegető természetvédelmi problémák bemutatása a lakosságnak.

A kis színjátszólepke

Hímjeinek szárnyfelszíne kékes-lilásan irizál. Országszerte elterjedt, de elsősorban vizes élőhelyek közelében lehet vele találkozni. Állománya stabil, de a vizes élőhelyek felszámolása, valamint az erdők sűrűsödése veszélyeztető tényezők lehetnek számukra, főként helyi viszonylatokban. Természetvédelmi értéke 10 000 forint.

A közönséges medvelepke

Egykor sokfelé előfordult, akár lakott területeken is, azonban az utóbbi évtizedekben az építkezések intenzív térhódítása, valamint a parlagok felszámolása állománynagyságában jelentős csökkenést okozott. Egyelőre nem védett.

A gyakori ablakosmoly

Termetes és tetszetős megjelenésében igencsak távol áll a lakásból ismert élelmiszer- és ruhamolyoktól. Hazánkban általánosan elterjedt, bár a sík vidékeken ritka, élőhelyei a napsütötte lejtők, erdőszegélyek, cserjések, és nappal aktív. Nem védett.

A szervezet honlapján október 15-ig lehet szavazni, számítanak a szekszárdiak voksaira is!