Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Gazdaság

2021-es Országház Bora

Mutatjuk a nyerteseket! Hazánk  19 borvidékéről összesen 218 tételt küldött be 93 pincészet. A zsűri ezek közül választotta ki a kilenc meghirdetett kategória győztesét, Az Országház Bora cím idei nyerteseit. 

Ez már az ötödik megmérettetés

„Nehéz definiálni a jó bor fogalmát”

 – mondta a sajtónak  Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke és a pályázat zsűrijének elnöke. 

„Három szakmai bizottság bírálta el a beküldött borokat vakkóstolással, szoros eredmény esetén visszakóstolással eldöntve a rangsort” 

– ismertette a zsűri munkáját. 

Szekszárdiak is a nyertesek között

Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el a Fodorvin Családi Pincészet 2020-as Aszófői Olaszrizling borával, a furmint kategória idei legjobbja pedig Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2017-es Béres Tokaji Lőcse Furmintja lett. Az olyan őshonos szőlőfajták, mint a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű számára létrehozott egyéb fehérbor kategória első díjával a Tornai Pincészet 2019-es Somlói Top Selection Aranyhegy Juhfarkját tüntették ki, a rozé kategóriában pedig a hajós-bajai Koch Borászat 2020-as Duna-Tisza közi Néróját sorolta első helyre a zsűri.

A vörösborok között a kékfrankos kategóriában az első helyezést Lelovits Tamás Pincészete érte el 2020-as évjáratú Villányi Kékfrankosával. 

A bikavér kategóriát a szekszárdi Németh János Pincészet nyerte 2019-es Könnyű Szél Bikavérjével. 

A legjobb idei kadarka az Eszterbauer Borászat 2019-es Nagyapám Szekszárdi Kadarkája lett.

Cabernet franc kategóriában   Lelovits Tamás Pincészete ért az első helyre 2017-es Villányi Franc borával. Tokaji aszú kategóriában Az Országház Bora címet a Patricius Borház érdemelte ki 2016-os évjáratú Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos borával.
 

fotó: Facebook