Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk melyik pincészet. Hatodik alkalommal hirdették meg  a versenyt a minőségi magyar borkultúra fejlesztése és támogatása érdekében.  Kilenc kategóriában 181 palack érkezett 89 pincészettől, 19 történelmi magyar borvidékről. 

2017 óta hagyomány

A bormustra célja, hogy kiválasztásra kerüljenek azok a legkiválóbb magyar borok, amelyek az Országgyűlés hivatalos eseményein és reprezentációs ajándékként méltón képviselik borkultúránkat. Fontos az őshonos fajtákból készült borok minőségi színvonala, a tradicionális házasítások. 

A fajtaborok közé az olaszrizling, a kadarka, a kékfrankos és a cabernet franc került.

Az egyéb fehérbor kategóriában négy autochton fajta, a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű kapott helyet. Ezeket egészítette ki a furmint alapú házasítás, a bikavér, a tokaji aszú és a népszerű rozé. A rangsor a nemzetközi 100 pontos, pozitív bírálati szempontrendszer szerint történt.

Szekszárdiak a mezőnyben

A vörösborok között bikavér kategóriát a szekszárdi Takler Borbirtok nyerte 2018-as Örökség Bikavér borával.

A legjobb idei kadarka a szintén városunk borászata, a Mészáros Pál Borház és Pince 2019-es Kadarkája lett.
Tokaji aszú kategóriában Az Országház Bora címet a Juliet Victor érdemelte ki 2017-es évjáratú Juliet Victor Tokaji Aszú 6 puttonyos borával.

Gratulálunk a sok munkához és a megérdemelt eredményhez!

(fotó: takler.com, Mészáros Borház FB oldala)