2 év
A Túl súlyos füzet az elhízás egészségügyi szövődményeinek megelőzésében, és az egészséges étkezés, életmód kialakításában segít.
Inzulinrezisztencia, kettes típusú diabétesz, magas vérnyomás, ízületi elváltozások és egyéb egészségügyi szövődmények veszélyeztetik a túlsúllyal élő gyerekeket, kamaszokat is. 

A Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekgyógyászati Klinika (Tűzoltó utcai klinika) munkatársai Gács Zsófia endokrinológus, Magyar Emma szakpszichológus, és  Tarr Zsófia gyógytornász, Karácsonyi Panka grafikus és Koczka Kristóf formatervező segítségével készítette el a Túl súlyos füzet kiadványt, aminek célja befogadható módon segíteni a fiataloknak megküzdeni a súlyproblémákkal. 
A klinika orvosai, szakemberei a személyes konzultációk mellett ezzel a könyvvel segítik az egészségesebb életmód elérését a rossz szokások átkeretezésével, rengeteg segítő, informatív ábrával, leírással a bennük zajló testi és lelki folyamatokról.
A foglalkoztató, ismeretterjesztő munkafüzet segítségével a gyerekek, fiatalok és a szülők érthető formában kapnak támogatást az orvosi jelentések mellé, segítséget a gyógyítási folyamatokhoz. 

Az orvos szerint az esetek 95-98 százalékában a túlsúly hátterében nincs semmiféle betegség, a súlyfelesleg legtöbbször családi, alkati adottság, illetve életmódból adódó probléma. Gács Zsófia úgy látja, a családok gyakran arra számítanak, az elhízás gyógyszerrel orvosolható, nem kell az életmódváltás nehezebb útját járniuk. „Orvosként mindig elmondjuk ezeknek a családoknak, hogyan kellene megváltoztatni az életüket, beszélnek dietetikussal is, de azt is tudjuk, hogy egy valódi, tartós életmódváltáshoz ez nem elég. A gyógytornászból, dietetikusokból, pszichológusból álló csapattal ezért gondolkodni kezdtünk azon, mit tudnánk tenni, hogy a változás maradandóbb legyen. Így jött létre ez a komplex anyag, amely nagyon sokfelől segíti az életmódváltást. A füzet egyrészt elmagyarázza nekik, hogy amíg a kórházban tartózkodnak, milyen vizsgálatokon és miért esnek át, illetve ha a kivizsgálás kóros eredményt ad, annak mi a jelentősége. A füzet másik vonala edukáció, tartalmaz egy dietetikai, egy mozgásszervi, illetve egy pszichoedukációs részt is, amely felhívja a figyelmet arra, hogy az étkezéssel kapcsolatos magatartást milyen pszichés tényezők tudják befolyásolni. Harmadrészt pedig nagy hangsúlyt kapnak az eltervezett életmódváltást segítő feladatok és gyakorlatok is. Maga a pszichés rész az egész füzet keretét adja, mivel a saját érzelmi működésükkel kapcsolatos élményekre mutatunk rá, az ezekben lévő hibákat tanítjuk meg felismerni. Ez a komplexitás azért is fontos, mert azt látjuk, hogy bár a kamaszok rendelkeznek tudással az egészséges életmóddal kapcsolatban, tudják például, mit jelent, ha valami teljes kiőrlésű, mégis rengeteg a téves tudásuk is, sokan hiszik azt például, hogy a 100 százalékos gyümölcslé biztosan egészséges bármilyen mennyiségben."
Az életmódváltáshoz rengeteg belső akadályt kell legyőznie a kamasznak. Egyrészt bizonyos pszichológiai nehézségek hozzájárulhatnak a túlsúly kialakulásához. Ilyen leggyakrabban a túlevés, érzelmi evés, amelynek hátterében szorongás vagy valamilyen evészavar, például falászavar áll, de hangulati, depresszív tünetek is előfordulhatnak, amelyeknek jele lehet a fokozott étvágy. Másrészt bizonyos pszichés nehézségek a túlsúlyhoz kapcsolódóan alakulnak ki, ilyenek lehetnek a kortárs kapcsolatban megjelenő kiközösítés, a bullying okozta szorongás, a megszégyenítettség érzése, amely tovább fokozhatja a szorongást, a hangulati panaszokat.

Sok kamasz esetében az evés jelentős örömforrássá válik, a kutatások felhívják a figyelmet, milyen magas a populációban azok száma, akik az evést érzelemszabályozási technikaként használják. Az érzelmi evés ezekben az esetekben egy maladaptív érzelemszabályozási technika, ami működik ugyan, de egészségmegőrzés szempontjából nem előnyös, ha kizárólag evéssel csillapítja az érzéseit a kamasz. A stresszevés egy formája a feszültség kezelésének, azonban relaxációs technikák alkalmazásával vagy helyettesítő viselkedések bevezetésével lehet csökkenteni az érzelmi evést, és ez hozzá tud járulni az egészségesebb testsúlyhoz. 
A túlsúly szövődményeivel való ijesztgetés, a megszégyenítés nem működő stratégia, mégis mire a gyerekek, kamaszok eljutnak a klinikára, már rengeteg sérelem, testszégyenítés érte őket. Nagy felelőssége van a szakembereknek abban, hogy empatikusan, a gyerekek, kamaszok nehézségeit elismerve kommunikáljanak, de hazánkban még mindig inkább kiközösítjük a súlyproblémákkal élőket, mint inkább szenzitív módon kezeljük a problémát.

Ez a könyv tele van pozitív üzenettel, cselekvésre ösztönöz, de kellemes, laza stílusban, de akár komoly témákat is feldolgoz közérthető formában. Ha tehát valaki kezébe veszi a füzetet, akinél fennáll a probléma, az biztos, hogy megszólítva érzi magát, és remélhetőleg el is indul a változás útján!