Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pontosan ilyen vastag volt az a kötél, melyen a 63 éves ifj. Simet László átsétált a folyó felett. Persze erről írni egy íróasztal biztonságában könnyű. Na de ott, fent a szeles időben nem lehetett olyan egyszerű…

A Fővárosi Nagycirkusz Belgrád rakpartról induló Átmentem című eseményén 16 óra 30 perckor Ifjabb Simet László artistaművész kötélen egyensúlyozva kelt át a Duna felett. 

Így kezdődnek a tudósítások, melyek beszámoltak a fantasztikus teljesítményről. Ezzel négyéves előkésztő munka eredményeként megkezdődött a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia. 

Ne csak egy szűk színházi elit ünnepe legyen

Ez is a célja a programsorozatnak. 58 ország 400 társulata 750 produkcióval és 7500 fellépővel várja az érdeklődőket. A programok július 1-jéig országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg. Látható Olaszországból, Németországból, Svájcból és Angliából érkező produkció, de  műsorra tűzik dél-afrikai köztársasági, kínai, japán és mexikói társulatok előadását is. 

Lélekfagyasztó produkció

Térjünk vissza a nyitó produkcióhoz. A 63 éves, egykor a világhírű Circque Du Soleil tagjaként is nevet szerző előadóművész, ifj. Simet Lászlót 22 milliméter vastag drótkötélen lavírozott át a folyó egyik partjától a másikig. 

"Egyenletes szél, nem nagyon durva, agresszív szél. Azt az ember megoldja, arra rátart, azt kibalanszálja. Az esővel szintén nem nagyon tudok mit csinálni. Ha nem ömlik, mint a dézsából, hanem szemerkél, az még a go kategória"

 –  fogalmazott a sajtónak.

Egy biztos, ilyen különleges attrakcióval kevés fesztivál nyitja meg kapuit.

(fotó:mti/Balogh Zoltán)