Az Autisták Országos Szövetségének célja, így az irodák feladata is, hogy a családoknak közvetlenül nyújtsanak segítség, bővítsék a családok támogatásában kulcsszerepet betöltő segítő szolgáltatások körét, ellensúlyozzák a területi egyenlőtlenségeket, feltárják a helyi igényeket, szükségleteket, valamint szerepet vállaljanak az egységes és széleskörű érdekvédelmi tevékenység megvalósításában. Mindezek mellett a legmodernebb digitális eszközökkel és a DATA rendszer használatának elsajátításában segítik az autista személyeket és segítőiket.

Újabb 4 vidéki városban nyílik AOSZ Info-Pont iroda, a már meglévő 10 helyszín mellett. Az egyik helyszín Szekszárd!

Esőmanók Egyesület – Szekszárd   

A 2010-ben megalakult ESŐMANÓK Tolna Megyei Autista Gyermekekért Közhasznú Egyesület az autizmussal élő gyermekeket nevelő családok érdekvédelmét és érdekképviseletét segíti. Érdekvédelmi, szakmai segítséget nyújt számukra a nevelés, oktatás, képességfejlesztés, életvezetés területén.

Fontos számukra, hogy a szülőkön kívül a befogadó oktatás-nevelési intézmények – óvodák, iskolák, középiskolák – pedagógusait, a munkáltatókat, munkahelyi közösségeket, illetve a velük bizonyos élethelyzetekben kapcsolatba kerülő egyéb szakembereket (pl. egészségügyben dolgozókat) is segítsék tanácsadással, autizmussal kapcsolatos  információval.

AOSZ Info-Pont iroda

Az egyesület tagjai és szakmai partnerei között autizmussal kapcsolatos ismeretterjesztést, tanácsadást vállaló mentorszülők, gyógypedagógusok fejlesztő- és egyéb szakemberek is vannak. Merklné Szeleczki Zita autista gyermeket nevelő szülőként került kapcsolatba az Esőmanók Egyesülettel, munkájukat azóta önkéntesként segíti, most pedig ő lesz az iroda vezetője.

Merklné Szeleczki Zita balra az Esőmanók rendezvényén (Fotó: Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesület facebook oldala)

“A Szekszárdi AOSZ Info-Pont irodában munkámmal segítséget, információt és lelki támogatást szeretnék nyújtani a hozzánk forduló családoknak és mindenkinek, aki autizmussal kapcsolatosan érdeklődik.”

– nyilatkozta Merklné Szeleczki Zita.

Az Esőmanók Egyesület vezetősége hatalmas lépésnek és lehetőségnek tartja, hogy az Autisták Országos Szövetsége által országos hálózatként fenntartott AOSZ Info-Pont irodák egyike itt helyben is segíteni tud.

Az új munkatársak belső felkészítése 2021. október 14-én megkezdődött. A belső képzések mellett az irodák nyitására is hamarosan sor kerül, melyről az AOSZ felületein értesülhetnek az érdeklődők a későbbiekben.

(Fotó: Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesület facebook oldala, pixabay