A babavárás – különösen az elsőszülött anyukáknak – tele van szorongásos pillanatokkal. Egy globális világjárványban az aggodalom egy újabb szintre lép.

Hannah Reidy klinikai pszichológus, a Mind Hong Kong mentális egészségügyi jótékonysági szervezet vezérigazgatója a járvány korai hónapjaiban esett teherbe, és saját bőrén tapasztalta az ezzel járó nehézségeket.

„A szülés előtt sok volt a bizonytalanság és aggodalom – mi történne, ha pozitív lesz a tesztem? Mikor láthatom a családomat? El tudnák látogatni Hongkongba?” mondja Reidy, aki végül egészséges kislánynak adott életet 2020 novemberében.

Lánya egyik első szava a „mama” után viszont eléggé váratlanul érte a szülőket, hiszen gyermeke második szava a „maszk” volt.

Mielőtt elhagytuk a lakást mindig figyelmeztetnem kellett a férjemet, hogy vegye fel a maszkját” – meséli Reidy. A szülők mivel a járvány alatt home office-ban dolgoztak, a kislánynak bőven akadt lehetősége megtanulni ezt a szót.

A pár egyébként újra gyermeket vár, és mivel a maszkviselés szabályai is lazultak, remélhetőleg a kistestvér második szava már a "papa" lesz.