0:00
/
A város megtisztulása érdekében fogtak össze

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár kilencedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei, így itt Szekszárdon is.

Több helyszínen és útvonalon mozognak

Október 19–21. között 16 helyszínen 18 időpontban van szervezett lehetőség a szemétszedésre és Szekszárd tisztábbá tételére. Az önkéntesek csoportokba verődve szedik a hulladékot a város utcáin. Az egyik ilyen csoport a Kálvária kilátó felé haladva tisztította meg az útvonalat a szeméttől. A levéltár, a múzeum és a könyvtár dolgozói fogtak össze és ők alakultak egy csapattá.

Minden eszköz biztosítva van

Csapatvezetőjük, Morovik Kitti, aki egyébként szintén az Illyés Gyula Megyei Könyvtár dolgozója, indulás előtt felolvasta a kötelező munkavédelmi szabályokat, majd gumikesztyűk kerültek kiosztásra. A TeSzedd akció keretében 200 db gumikesztyűk és 30 db kukás zsákot kaptak, így felszerelést nem kellett az önkénteseknek vinni.

„Egyrészt fontos, hogy a talajba ne menjenek be a káros anyagok. Ugye az bekerül az ivóvízbe is és így rengeteg megbetegedés is létre jöhet. Másrészt ezek a szemetek nagyon lassan bomlanak le, a legnagyobb részük akár több millió év is lehet és így a bolygón elég gyorsan pusztul, nekünk pedig ez ellen tennünk kell valamit.” – mondja Morovik Kitti.

Amennyiben az idei akció eredményesnek lesz mondható, jövőre is megrendezik és igyekeznek még több embert megszólítani, még több önkéntest beszervezni.