Maradék nélkül – kampány a pazarlás ellen. Ha odafigyelsz, spórolsz. Mint arról korábban beszámoltunk ismét elkészíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar háztartások élelmiszerhulladék-körképét. Újabb részleteket adott közre a projektről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az adatok már ismertek

Az európai fogyasztók élen járnak az élelmiszerpazarlásban,  egy évben fejenként átlagosan 92 kg élelmiszert dobnak a kukába. A magyar háztartások az átlagnál takarékosabbnak bizonyultak a Nébih legutóbbi felmérése alapján, amely 65 kg átlagos élelmiszerhulladék termelést mutatott ki.  A Nébih Maradék nélkül programja tanácsokkal, gyakorlatokkal segíti a vásárlókat, hogy környezetük mellett a pénztárcájukat is védjék.

Egy év alatt  nemzeti szinten 310 milliárd forint veszteséget jelent a pazarlás.  

Maradék nélkül

A programra jelentkezők segítséget kapnak a Nébih munkatársaitól, hogy kevesebb élelmiszert pazaroljanak. Mindemellett a résztvevő háztartások lelkesedését ajándékokkal is jutalmazza a hivatal.  A háztartási élelmiszerhulladék mérési programban való részvételre a Maradék nélkül program honlapján elérhető regisztrációs felületen keresztül lehet jelentkezni a következő két hétben. Már regisztrálhatnak a zalaegerszegiek is.  

Lefagyasztani a tortát???

Ha a krém bírja, igen! A mascarpones és vajkrémesek fagyaszthatók, de a tojáshab és tejszínhab alapúak megsínylik a fagyos környezetet. Ahhoz, hogy a kész tortát tartósítani lehessen, először érdemes 1 órára a fagyasztóba tenni, hogy a díszítés és a krém megszilárduljon. Ezt követően már könnyen be lehet csavarni frissen-tartó fóliába, majd alumínium fóliába és behelyezni a mélyhűtőbe. Akár 2 hónapig is tárolhatjuk a kész tortákat ilyen módon. A torták kiolvasztásának legbiztonságosabb módja, ha előző este kivesszük a fagyasztóból és kicsomagolva berakjuk a hűtőbe éjszakára.

Ehhez hasonló ötleteket is mutat a kampány, érdemes megfogadni a tanácsokat!