Itt a szezonja, most kezd friss hajtásokat hozni a luc és az erdei fenyő is, aminek rügyeit ilyenkor tavasszal érdemes leszedni. De hogyan álljunk neki a télire való köptető elkészíteni?

Mielőtt nekilátnánk a fenyőrügy begyűjtésének, azért tisztázzuk, friss fenyőrügyet jellemzően április elejétől május végéig érdemes szüretelni. Az idei szeszélyes és hűvös tavasz miatt most minden hetekkel eltolódott, így felén, a Nyugat-Dunántúlon csak most indult be a szezon. Figyelem! A fenyőrügy elnevezés azonban sokakat megtéveszthet, ugyanis ez a kifejezés valójában a fenyőfák friss ágvégeit jelentik. Sokan a kis tobozocskára mennek rá, de az nem rügy, bár állítólag abból is remek szörp készíthető, de ne keverjük össze!
Míg számos örökzöldnek vannak hasznos tulajdonságai, addig akadnak köztük mérgező fajták is, ilyen például a tiszafa. A lucfenyő és az erdei fenyő, a jegenyefenyő, a vörösfenyő, az ezüstfenyő hajtásait azonban biztonsággal fogyaszthatóak. A rügyek gyűjtésénél legyünk körültekintőek, válasszunk tiszta területet, távol a várostól és a forgalmas utaktól. A zsenge rügyek mindig világosabb zöld színűek a fa többi lombjához képest. A gyűjtés szempontjából az 5-8 centiméteres hajtások a legmegfelelőbbek, ezért a tavasz vége és a nyár eleje a legmegfelelőbb alkalom a beszerző körútra.
Miért érdemes fenyőrügyből készült szörpöt fogyasztani?
A fenyőnek (pláne a lucnak) rendkívül erős gyógyító hatása van, mivel sok terpentint tartalmaz, ami a legerősebb természetes oldószer: minden lerakódást felold a légutakban.

  •    Általános erősítőszer, támogatja az immunrendszert.
  •    Köptető, nyákoldó hatású: légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén alkalmazható. Idült hörghurut esetén is remek választás. Jót tesz a hangszálaknak is.
  •    Fertőtlenítő, mikrobaellenes, gyulladáscsökkentő hatású.
  •    Az illóolajnak ezeken kívül van egy élénkítő hatása is, ezért fáradtság, mentális kimerültség, vagy hosszú lábadozás esetén is érdemes alkalmazni.
  •    Fájdalomcsillapító, izomgörcs oldó. Reumás panaszok esetén is használható (tinktúra bedörzsölőként).
  •    Leginkább viszont a nyákoldó, köptető, immunerősítő, fertőtlenítő hatása miatt használjuk (utóbbinál fenyő illóolaj formában – ebben viszont nem csak rügy van).

Cukor helyett mézbe is tehetjük. Attól sem kell félni, hogy a méz állaga ettől megváltozik, viszont a fenyőrügy még puhább és finomabb lesz, úgyhogy a fenyőrügyet is érdemes a mézzel együtt bekanalazni.

Most kell elkészíteni télire a legjobb köptető szirupot

A tavaszi, zsenge hajtásokból és rügyekből készített szirup magas vitamintartalma miatt nemcsak kiváló köptető, hanem remek immunerősítő is. A kész termékeket rettentő drágán adják a terjesztők. A fenyőrügy szirupot általában 250 ml-es kiszerelésben adják,
az árak pedig 2500 forinttól akár 10000 forintig is terjedhetnek, jobban járunk tehát, ha magunk készítjük el az orvosságot!

A fenyőszirup úgy készül, hogy egy nagy befőttes üvegben 2 centinként rétegezzük a fenyőrügyet és a cukrot, lefedjük, és hagyjuk, hogy összeessen. Amikor hely lesz az üvegben, kitöltjük további réteg cukorral és fenyőrüggyel. Lezárjuk közben egy fóliával. Ne csodálkozzunk azon, ha pár nap elteltével összeesik és az egész bebarnul. Ez természetes velejárója a folyamatnak. Két hét után egyszer felkeverjük. 1 hónap múlva leszűrjük és kész is a finom szirup! Torokfájásra a legjobb, de különleges ízvilága miatt akár a vadhúsokat is megbolondíthatunk vele.