Főleg a családi házban élők. A harmadik negyedévben ismét emelkedett az Otthonfelújítási program támogatási lehetőségei iránti érdeklődés, igaz, a lelkesedés mértéke nem tért vissza az év eleji szintre.

Kijöttek a legfrisebb adatok

A GKI és a Masterplast közös augusztusi reprezentatív felméréséből kiderül 2022 végéig az összes háztartás bő 5 százaléka biztosan, 13 százaléka pedig valószínűleg élne a program nyújtotta lehetőségekkel.

A két legnépszerűbb cél a belső terek, illetve a fürdőszobák felújítása.

E mellett sokan végeznének külső nyílászáró cserét és a hőszigetelési munkálatokat is eszközölnék. Az állami támogatás igénylése inkább a családiház-tulajdonosok körében népszerű – ezek 7 százaléka biztos, 13 százaléka valószínű résztvevőnek mondta magát. A társasházakban élők tervei valamivel szerényebbek: a panellakások lakói között 3 százalék a biztos és 14 százalék a valószínű résztvevők aránya.

A tégla építésű társasházi lakások lakói körében ugyanez a két arány 3 százalék és 12 százalék.

 A Budapesten és a községekben élők szándékai lényegében megfelelnek a mintaátlagnak.

Ott van a CSOK is

A kisebb településeken élők felújítási lehetőségeit a falusi CSOK is segítheti. A  legnagyobb aktivitás a közép-dunántúliban és az észak-magyarországiban várható. Az állami támogatást felvenni tervezők mintegy harmada szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, negyedük legalább 2 millió, csaknem 30 százalékuk legalább 1 millió forint körüli összeggel is beérné.

Az átlagos igénylési összeg ezek alapján 2,1 millió forint.

A mostani kutatás a lakosság körében 1000 ember megkérdezésével készített reprezentatív felmérés eredményeit tükrözi.

Az eredmények jellemzőek Tolna megyére is.  

fotó: pixabay