Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Eltűntek

Az eltűnt gyermekeknek is van világnapja. Május 25. Ronald Reagan az Egyesült Államok akkori elnöke kezdeményezte 1983-ban. Megszámlálhatlan azoknak a problémáknak a sora, amik egy gyermek eltűnéséhez vezetnek. A végkimenetel minden esetben szörnyű és fájdalmas: egy gyermek eltűnik. Egy időre vagy örökre. Ha pedig végül előkerül, nem biztos, hogy élve. A másik esetben csak a remény marad utánuk.

Tolna megyében csak ebben az évben összesen 13 gyerek tűnt el. Hét lány és hat fiú. Közülük mindössze egy van, aki bátaszéki lakhelyéből és nem egy gyermekotthonból. Valakit kórházba szállítottak. Később onnan távozott ismeretlen helyre. Ő is az egyik otthon lakója volt. A legidősebb 18, a legfiatalabb épp ennek a fele, 9 éves. Közös jellemző, hogy mindannyian önként szöktek meg.

Próbálnak tenni

A szoftvergyártók szolgáltatásokkal, programokkal segítenek, hogy mindig nyomon követhessük féltett családtagunkat. Évek óta alkalmazzák. Számos hátulütője van, például ha olyan helyen – épületben, területen, útszakaszon – tartózkodik a barát vagy hozzátartozó, ahol nincs térerő lefedettség. Ennek egy sokkal személyesebb és talán biztosabb módja a Hazakísérő Telefon. Bár az előbbire ez sem jelent megoldást. 2017-ben indították útjára a szolgáltatást. Ingyenesen hívható hétfőtől vasárnap este tíz és hajnali négy óra között. Kivétel a vasárnap, amikor hajnali egyig várják a telefonálókat. Ha baj van, a túloldalon lévő operátor azonnal tudja tárcsázni a 112-es központi segélyhívószámot.

Ha bármikor úgy érzed, egyedül vagy az éjszakában, tárcsázd a Hazakísérő Telefon 06 80 442 422-es telefonszámát.