Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Sport

Fair Play díjas történetek – a sportszerűség fontosabb a győzelemnél

A Fair Play díjakat mindig ünnepélyes keretek között adják át azoknak a sportolóknak, akik megmutatják az ellenféllel szemben tanúsított sportszerű magatartás eszméjét. Íme néhány történet a Fair Play jegyében:

Rasovszky Kristóf hosszútávúszó (főképünkön): A dél-koreai vizes vb-n, a hosszútávúszás 5 kilométeres versenyén aranyérmet szerző sportoló a szárazföldön is bizonyította, hogy a legnagyobbak közé tartozik. Versenytársa, a szudáni Mohamed Ibrahim utolsóként, a 61. helyen ért célba. Amikor Kristóf megtudta, hogy az afrikai sportoló a versenynapon hajnali háromkor érkezett, és az utazását teljes egészében saját maga állta, pár szót váltott vele, majd a nyakába akasztva saját aranyérmét ezt mondta a fiúnak: „Aki itt elindul, és aki teljesíti a távot, az mind bajnok, helyezéstől függetlenül. Te is bajnok vagy!”.

Gasztonyi Péter László evezős: Egy korosztályos evezős versenyen fej-fej mellett ért célba ellenfelével. A bírók őt látták győztesnek, ezért neki adták át az aranyérmet. A versenyző azonban nem volt biztos győzelmében, ezért célfotót kért és kiderült, hogy ellenfele haladt át elsőként a célvonalon. Gasztonyi ezután visszaadta az aranyérmet, helyette az ezüstöt vette át.

Feith Máté szélcsatorna-versenyző: Egyedüli magyarként állhatott dobogóra a 2020-as Wind Games, nemzetközi szélcsatorna-versenyen. Az említett versenyen Máté megbeszélte a műsorvezetővel, hogy díjkiosztáskor felhívhassa a dobogóra Isabelle Koh szingapúri versenyzőt, Isabelle-nek ugyanis a verseny során technikai problémája akadt, ezért újra kellett kezdeni körét, emiatt nagyon sok pontot veszített.

Dobi Kata kézilabdaedző: A Balmazújvárosi Kézilabda Klub edzője 2020 novemberében nem habozott egyenlő esélyeket teremteni egy mérkőzésen. Kiderült ugyanis, hogy a Debreceni Sportcentrum Sportiskola csapata egy játékosának sérülése miatt a meccs hátralevő részét kénytelen emberhátrányban játszani. Dobi Kata azonnal jelezte az ellenfél edzőjének, hogy ők is egy emberrel kevesebben folytatják a továbbiakban. A mérkőzést végül elvesztették, de a fiatal edző tettével erősítette és terjesztette a tiszta eszközökkel való játék eszméjét.

Vigassy Gergő Balázs kéttusázó: A fiatal sportoló a 2020. szeptemberében megrendezett kéttusa országos bajnokság közben a futópályán véletlenül akadályozta ellenfelét, ez a cselekedet pedig szabály szerint kizárással jár. Annak ellenére, hogy a versenybírók ezt nem vették észre és simán ezüstérmes lehetett volna, ő inkább jelezte vétkét és átadta a medált sporttársának.