November 15-én ünnepelték a Magyar Szórványok Napját. Elsőnek 2011-ben az RMDSZ, majd 2015-ben a magyar Országgyűlés is döntött arról, hogy november 15-e, Bethlen Gábor születésének és halálának évfordulója legyen a Magyar Szórvány Napja, amikor azokra a magyar közösségekre emlékezünk, akik a legnehezebb körülmények közt is helytállnak, az anyaországon határain túl, a tömbmagyar vidékeken kívül is kitartóan őrzik és éltetik a magyar nyelvet és kultúrát.

Az összefogás lehet a kulcs

Az aznapi online konferencián részt vett Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő is, aki beszédében kiemelte, hogy a békességes megmaradás a nemzetünk egyetlen lehetősége. A képviselő úgy véli, törekednünk kell arra, hogy a szórványban élők kapcsolatban legyenek a tömbben élő magyarsággal.

„A megmaradásban a szórványközösségeknek különösen fontos szerepe van. Olyanok ők a nemzet testében, mint a hajszálerek az emberi testben. Egy egészséges nemzet nem létezhet egészséges szórványközösségek nélkül.” – fogalmazott Potápi Árpád János.

 

Kép: Potápi Árpád János Facebook oldala