Mutatunk pár praktikát! Sokan hősként állják a napot Szekszárd központjában, buszra várva. Ritkán, de látható, hogy valaki figyel a bőr védelmére. Legutóbb egy nagymama kente be unokája arcát. Milyen jól tette!

Bár kellő elővigyázatossággal általában megelőzhető, de néha  mégis előfordulhat, hogy leégünk. Néhány egyszerű módszerrel azonban felgyorsíthatjuk a bőr regenerálódását és a gyógyulási időt.

Az, hogy mennyi idő alatt ég le valaki, több dologtól is függ, így a bőr alapárnyalatától, a napon töltött idő hosszától, vagy éppen attól, hogy milyen fényvédőt használtunk.

Meddig tartanak a napégés kellemetlen tünetei?

A napégés első jelei a bőr kipirosodása, a fájdalom, az érzékenység, illetve a melegérzet.

A legenyhébb esetben a leégett bőr 3-5 napon belül gyógyul, és nem feltétlenül kezd hámlani.

A közepesen súlyos napégésnél hosszabb a gyógyulási idő, de ez sem hosszú idő, kb. egy hét, utána azonban a bőr hámlását is megtapasztalhatjuk. 

A legsúlyosabb eset akár 2 hétig is elhúzódhat és a bőrön rendkívül fájdalmas hólyagok is megjelenhetnek.

Mit tegyél?

Ha már megtörtént a baj, néhány egyszerű otthoni módszerrel segíthetjük a bőr regenerálódását, de a fájdalmas tüneteket is enyhíthetjük.

Zuhanyozz le naponta többször langyos vízben, a melegebb hőmérséklettől tartózkodj! Zuhanyzás után alaposan kend be bőröd  gyulladáscsökkentő, pl. Aloe Verás testápolóval, vagy speciális, napozás utáni zselével.

Emellett pedig igyekezzünk minél több folyadékot inni lehetőleg víz formájában.