Japán tökéletes papírjának rejtélye

A környezetbarát és alkalmazkodó washi hagyományos módon készített papír még virágzik a történelemmel tarkított városokban.

Minden nyáron óriási harcosok lepik el a japán Aomori városát. A lámpások által megvilágított félelmetes papír úszók a Nebuta Matsuri középpontjában állnak, mely egy esti fesztivál augusztusban, és Japán egyik legnagyobb szezonális eseménye.

A taiko dobosok és táncosok kíséretében a papírból készített bábuk kabuki és japán mitológia jeleneteit ábrázolják.

Hónapokig tart a tervezés és gyártás – mondja Hiroo Takenami úszógyártó, és a Nebuta Matsuri 300 éves történelmének nagy részében csak washi borította őket. Ez egy papírfajta, amelyet kézzel készítettek az eperfa növényi részeiből.

De Takenami elismeri, hogy manapság az úszók nem teljesen hagyományosak – „Volt olyan esetünk, amikor a felvonulás során hirtelen felhőszakadás történt és tönkretette a papírt, ezért nem kézzel készített papírt használok, amely tartalmaz néhány szintetikus szálat, hogy esőálló legyen” – mondja. „Még mindig láthatók benne a papírszálak, mint például a kézzel készített washi, és sok tulajdonsággal rendelkezik. De ez nem tiszta washi.”

Ez érthető változtatás a hagyományokon, egyre gyakoribbá vált, mivel a gépi papír nagyrészt felváltotta a washi-t az egész országban. De a papír kézi készítésének fáradságos folyamatát még mindig néhány városban gyakorolják. A három közösségben készült washi 2014 -ben megkapta az UNESCO szellemi kulturális örökségének minősítését.

„Fontos, hogy a technikák ne haljanak ki a jövőben” – mondja Takeshi Kano, egy a sok kézműves közül, akik gondoskodnak arról, hogy a hagyományos módszer életben maradjon. „A kézművesek következő generációjának ápolása és a tudás megfelelő átadása elengedhetetlen, csakúgy, mint egy olyan iparág létrehozása, ahol anyagilag is boldogulni tudunk.”

Papírgyártás gyökerei

A Nihon Shoki , Japán krónikája szerint, amelyet 720 -ban írtak, a koreai buddhista szerzetesek papírt vezettek be a 600 -as évek elején. Abban az időben a papírt kezdetben szentírások írására használták, mivel a buddhizmus Japán -szerte gyökeret vert.

Idővel kifejlesztésre került egy saját fejlesztésű növény, amely erősebb szálakat használt, mint például a papír eperfa, és javított tartósságával a mosást szélesebb körben alkalmazták. Masszív, nedvszívó textúrája ideálissá tette a kalligráfiához és más festék alapú művészetekhez.

Mivel a washi kiszűri a fényt és erejét az egymásba fonódó szálak alkotják, az ablakok és ajtók papírrácsaihoz, valamint lámpákhoz használták. Amíg Japán a Meidzsi -korszakban (1868–1912) nem modernizálódott és nyugatiasodott, a washi Japán mindenütt jelenlévő papírja volt.

Ez nem csak sokoldalú, ez környezetbarát. Az iparilag előállított papírral ellentétben az eljárás csak a fákról levágott új ágakat használja, ami nem igényli az egész fa kivágását. Míg a rendszeres papírgyártás gyakran vegyszereket használ, a kézzel készített mosás vegyszermentes és biológiailag lebontható.

De ahogy Japán modern ipari országgá fejlődött, a washi-t más papírfajták váltották fel, amelyek a tömegtermelés szempontjából költséghatékonyabbak voltak. Manapság például a legtöbb szitaajtó gépi papírt használ.

Lehet, hogy a Washi nem az egyetlen papír Japánban manapság, de még mindig erős. Még olimpiai bizonyítványokkal is rendelkezik. A tokiói olimpiai és paralimpiai játékok, a versenyükben a legjobb nyolc között végző sportolók honminoshi-ra nyomtatott eredmény oklevelet kaptak.