Hankiss Ágnes Intézet néven folytatja tovább tevékenységét a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Hamvas Béla Kultúrakutató Intézete.

Az intézet március 7-től alapító igazgatója után a Hankiss Ágnes Intézet nevet veszi fel, ezzel is jelezve, hogy céljának tartja a 2021 augusztusában elhunyt vezetője szellemi örökségének továbbvitelét.

Fontos tevékenységeinek eredményei voltak

Hankiss Ágnes 1950. március 7-én született Budapesten. Kultúrpolitikai tevékenységének részeként 1998-2000 között az Europália Hungaria kormánybiztosaként irányította Magyarország brüsszeli kulturális bemutatkozását. 2000-ben a Károlyi Palota Kulturális Központ miniszteri biztosa, majd főigazgatója lett, 2003-tól a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet alapító igazgatója volt haláláig.
Hankiss Ágnes több mint húsz éves igazgatósága idején a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézetben hatvan könyv, kiadvány és művészeti album látott napvilágot.

Tovább kívánják vinni az örökségét

Az intézet folytatni kívánja a magyarországi értelmiség történetének kutatását is, amelyet a 20. század második felében jelentős mértékben átszőtt a kommunista állambiztonság tevékenysége, befolyásolva ezzel a kultúra és a magyar közélet egészét. Új nevén a magyarságot és az európaiságot termékenyen ötvöző hagyomány feltárásával kívánja az intézet továbbvinni azt a megkezdett munkát, amelyet még igazgatóként Hankiss Ágnes indított el.

 

Kép: mandiner.hu