A Szekszárdi Járási Ügyészség garázdaság vétsége és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat egy 15 éves fiatalkorú ellen.  A vádirat szerint a fiatalkorú vádlott 2022. márciusában az egyik Tolna vármegyei gyermekotthon lakója volt. Március 5-én a gyermekotthon folyosóján összeszólalkozott egy másik 15 éves fiúval, mivel vissza szerette volna kapni azt a cigarettás dobozt, amit korábban a másik fiúnak adott.

Amikor utóbbi közölte, hogy a doboz üres volt, ezért eldobta, akkor a vádlott kiütötte a másik fiú kezében lévő labdát, majd vállon lökte, és ököllel többször bordatájékon ütötte, mire a másik fiú – akinek egyébként sérülése nem keletkezett –védekezésként a vádlottat arcon ütötte. 

Megbotránkozást okozott 

A fiatalkorú vádlott erőszakos cselekménye alkalmas volt arra, hogy a gyermekotthonban tartózkodókban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

Majd március 18-án este 6 óra körül a szobájukban veszekedés közben a fiatalkorú vádlott egy alkalommal ököllel nagy erővel arcon ütött egy szintén ott lakó 10 éves fiút, aki az ütés következtében elesett. 

Bár az ütéstől a kiskorú sértettnek ténylegesen nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülése keletkezett, azonban az ütés, annak módjára, helyére és erejére figyelemmel alkalmas volt arra, hogy súlyosabb sérülést okozzon.

A járási ügyészség a fiatalkorú vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben próbára bocsátás intézkedés alkalmazását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál, annak megállapításával, hogy a fiatalkorú a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll.

(fotó: illusztráció, pixabay)