Szeptember a változás hónapja a madarak életében. Sok faj ebben az időszakban kezdi el vándorútját, hogy egy teljesen más földrésze, egy teljesen más időjárási zónában vészelje át a nálunk közelgő fagyos telet. A hazánkban költő gólyák és fecskék útra kelnek melegebb éghajlatra, míg a nálunk telelő darvak már elkezdenek megérkezni.

Csökkenő élelem forrás

Szeptember csökkenni kezd hazánkban az elérhető élelem források mennyisége mind a rovarevő, mind pedig a magevő madarak számára, ezért ilyenkor etetőket helyezhetsz ki a kertbe, erkélyre, majd egész tavaszig gondoskodnod kell ennek örökös tartalmáról is. Ilyenkor még nem kell a zsíros falatokat kitenni, az alma, a zabpehely és a napraforgómag tökéletes.

Mikor kezdj el etetni, és meddig?

Az etetési időszak Magyarországon az első tartós fagyok beköszöntétől március végi megszűnéséig tart. Március végére, április első felére a megújuló növényi és rovarélet kellő mennyiségű természetes táplálékot kínál a madaraknak. A nyári etetés nemcsak felesleges és szükségtelen, de kimondottan káros is a madarak számára.

Mit adhatsz enni a madaraknak?

Az alapvető eleség a magas olaj- és energiatartalmú napraforgó, amibe érdemes némi apró magot pl. kölest keverni. A második csoportot az állati zsiradék képezi, harmadikként pedig ott van az alma, ami lehet a legolcsóbb, akár már megbarnult, törődött gyümölcs is.

Itasd is őket!

A legtöbb faj majdnem olyan gyakran, vagy akár gyakrabban látható az itatón, mint magot, hájat, almát csipegetve. Télen a víz természetesen megfagy az itatóban, ezért napközben legalább egyszer távolítsuk el a jeget és töltsünk a helyére langyos vizet