Mutatjuk, mi a legegyszerűbb házirecept. A bodza szörp a fogyasztási adatok szerint az egyik legkedveltebb.
A bodza hazánkban őshonos, szedését május hónapban kezdhetjük.
A legegyszerűbben így kell
25 nagy fejű bodzavirág
5 liter víz
3 citrom
2,5 kg cukor
3 gramm citromsav
1 késhegynyi tartósítószer
Elkészítés ideje:
120 perc
Vágjunk bele
Egy jó nagy edényt válassz. A cukrot a vízzel főzd sziruppá. Ehhez forrald fel a vizet, majd keverd bele a cukrot és kis lángon, időnként megkeverve addig főzd, amíg teljesen fel nem oldódik benne. Töltsd át az egészet egy tiszta, fertőtlenített, 6-7 literes üvegbe.
A virágokat mosd át jó alaposan, majd tedd az üvegbe a citromsavval együtt a szirup mellé. A citromokat – ha nem szereted a savanykás ízeket, akkor 2 elég lesz – tisztítsd át jó alaposan. Karikázd, vagy kockázd fel őket és rakd az üvegbe a többi hozzávaló mellé.
Türelem, türelem
Minimum négy napig békén kell hagyni a keveréket, illetve naponta egyszer azért érdemes ránézni, hogy minden rendben van-e vele, és jól át kell keverni az egészet. Ha letelt a várakozásra szánt idő, akkor már nincs más dolgod, mint leszűrni a keveréket és a kiválasztott edényekbe kiadagolni, jól lezárni és egy kis tartósítószerrel biztosítani a szavatosságát.