2021-ben lenne százéves Mészöly Miklós. Ennek jegyében hirdette meg januárban Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Mészöly Miklós Egyesület közösen a Mészöly Miklós emlékévet, melynek jegyében konferenciákat rendeznek munkásságáról, újabb kötetek jelennek meg róla, irodalmi sétákkal, filmekkel idézik fel műveit.

Az emlékév programjainak egyik állomása volt a 2019. januárjában már bemutatott, A téglaégető dala című előadás, mely a Mészöly Egyesület felkérésére íródott felolvasó színházi darabnak és története a 2 világháború között játszódik.

Kovács Viktor és Kovács Dominik simontornyai fiatal szerzőpáros jegyzi a művet, mely 2019-ben került először bemutatásra a Művészetek Házában.

Most 2021. novemberében a Mészöly 100 emlékév keretében újra előadták egy más formációban, más rendezéssel és más helyszínen, a Magyarországi Német Színházban Szekszárdon.

A képen: Sipos Eszter, Popa Máté, Rubányi Anita (Forrás: Rubányi Anita)

Azt gondolom, hogy az előadás ma is érvényes tartalmú és érvényes gondolatokat, témát boncolgat. A művet két korai Mészöly novella alapján készítették a Kovács ikrek és az ő látásmódjuk nagyon jól tükrözi Mészöly írásmódszerét, hiszen ez a darab is rövid jelenetekből, etűdökből áll össze egymás mellett párhuzamban zajló jeleneteket tartalmaz.

– mondta a darabról Rubányi Anita, az előadás projektvezetője, aki maga is szerepelt az előadásban.

Rubányi Anita (Forrás: Wosinsky Mór Megyei Múzeum)

Kovács Dominik és Kovács Viktor szerzők korán megismerkedtek az irodalommal, kiskorukban sok történetet meséltek nekik és így korán megnőtt az igényük arra, hogy saját maguk is történeteket meséljenek. 2012-ben a Kossuth Rádió felhívására írták az első komolyabb művüket egy emlékmesét, mely a dédnagymamájuk emlékét hivatott megőrizni. 2013-ban az Erkel Diák Ünnepeken az önálló irodalmi alkotások kategóriában első helyezett lett a beküldött novellájuk, mely megjelent a Bárka folyóiratban is. Innentől kezdve nem volt kérdés, hogy sorsuk a továbbiakban az irodalmi érdeklődés felé irányul majd.

2018-ban ismerkedtek meg Szkárosi Endrével, a Szépírók Társaságának akkori elnökével és így kerültek annak a lehetőségnek a közelébe, hogy Mészöly Miklós novelláiból dráma adaptációt készítsenek.

Nagyon nagy kihívás volt számunkra a Mészöly adaptáció megírása, több okból is. Mindenképpen a regionális, helyi kötődést is kiemelnénk, hiszen Simontornyán töltöttük a gyerekkorunkat, illetve sokat voltunk nagyszüleinknél Cecén és ezek a helyszínek Mészöly számára is meghatározóak voltak. Nagyon érzékeny látásmód vezérelt bennünket, amikor hozzányúltunk az írásokhoz.

– mondták a darabról a szerzők, akik egyébként testvérek, de ezt mindenki láthatja is, ha rájuk néz. Viszont nem csupán azért hasonlítanak, mert egypetéjű ikrek, hanem mert teljesen egyforma az irodalom iránti odaadásuk, látásmódjuk, és gondolataikat egymást kiegészítve tudják átadni.

Kovács Dominik és Kovács Viktor, a szerzők

A Téglaégető dala című felolvasószínházi előadás a Wosinszky Mór Megyei múzeum szervezésében valósult meg Szekszárd megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával.

Írta: Kovács Dominik – Kovács Viktor
Mészöly Miklós Vadvizek és Ballada az úrfiról és a mosónő lányáról című novelláiból

Szereplők voltak:
Anya – Rubányi Anita
Apa – Boglári Tamás
Fiú – Popa Máté
Téglaégető asszony – Sipos Eszter

Rendező: Boglári Tamás
Projektvezető: Rubányi Anita