Mutatjuk a legüdítőbb teákat! A hirtelen megérkezett kánikula, szinte negyven fok, különösen veszélyes a gyerekekre és az idősekre, akik könnyen kiszáradnak, ha nem isznak eleget. A bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi folyadékpótlásra ajánlja a gyógynövényekből készíthető kiváló ízű, frissítő, hidegen is élvezhető teákat.

Ma már a magaságyás is megoldás lehet

Szekszárdot járva, egyre több helyen tűnik fel a magaságyás. A fakeret adta, derékkímélő lehetőség sokakat vonzott a kiskert megálmodására. Hasonló ötlettől vezérelve alakítottak ki néhány éve a városban közösségi kertet. A kis terület gondozása mellett, igazi lakóközösség is alakult Szekszárd déli részén.

Jöjjenek a teák, a melegebb napokra

Az ezerarcú bodza
A különleges illatú, könnyen felismerhető virágból gyakran szörp készül, de teának elkészítve emésztést elősegítő, vízhajtó és köhögéscsillapító hatású. Megfázás esetén, hörghurutra, valamint immunrendszeri serkentőként is használható. Lehűtve, jégkockákkal, kiváló üdítőital lehet az egész családnak.

Fürtös menta, a frissítő mentolíz
Gyuri bácsi egyik legkedvesebb gyógynövénye. A fürtös mentát emésztésjavító hatása miatt egész évben ihatjuk. Nyáron hűsítő, hideg ital készíthető belőle. A kész teába csippents pár zöld levelet, külön finom ízt ad neki. Ha nincs kéznél fürtös mentalevél, a mindenhol kapható borsmenta is megteszi. Ajánljuk a leveleket jégkockában lefagyasztani, így mindig kéznél lehet az üdítő menta. Gyerekek, felnőttek  maximum napi 3 csészével igyák.

Csipkebogyó, a nyári C-vitamin-bomba
A csipkebogyó lett az egyik legkeresettebb gyógynövény COVID-járvány alatt. Immunrendszert támogató tulajdonsága magas C-vitamin tartalmának is köszönhető. Hogy a piros bogyók megőrizzék a vitamint, csak hideg áztatással készíthető belőlük gyógytea. 3 grammnyi csipkehúst tegyél egy csészébe, önts rá 2,5 dl hideg vizet, áztasd 3-4 órán keresztül, szűrd le és élvezd a rózsaszínű tea savanykásan lágy, üdítő ízét.

fotó: pixabay

Egészségedre!