Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Sport

Sportolók fogtak össze a lovakért! Eltörölhetik a lovaglást az öttusából!

Klaus Schormannt, a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnöke úgy döntött, hogy a lovaglás kikerül az öttusa számai közül. Egyes szakértők szerint a nyáron, Tokióban zajlott események hatására döntött így, de Schormann tagadja ezt.

Annika esete a lóval

Történt ugyanis, hogy a nyári Olimpiai játékokon Kim Raisnert, a német válogatott edzőjét kizárták a tokiói olimpiai öttusaverseny további eseményeiről, mert ököllel megütötte a lovat, melyet versenyzője, Annika Schleu ült meg. A paripa makacsul ellenállt a parancsnak, nem volt hajlandó elindulni az addig toronymagasan vezető Annika Schleunak, a lány pedig nulla pontot érve el sírógörccsel hagyta el a pályát.

Állatvédelmi megmozdulás

Az eset után az állatvédők feljelentették a német öttusázót és edzőjét az állat bántalmazása miatt, majd amikor a Nemzetközi Öttusa Szövetség vezetősége felvetette ötletnek a lovaglás kizárását az öttusából, több százan szólították fel lemondásra a Nemzetközi Öttusa Szövetség vezetőségét.

Schmitt Pál alapszabály ellenesnek tartja a döntést

A vívásban kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, levelet írt Klaus Schormann elnöknek, melyben alapszabály ellenesnek nevezte a lovaglás eltörlését.

„Elnökséged alatt a sportág sokat változott, hogy megfeleljen a média, főképp a televízió és a modern kor elvárásainak. 39 éve vagyok NOB tag, és biztosan állíthatom, ez idő alatt a NOB sosem kérte tőled, hogy változtass az öttusa programján, a lebonyolítási formán vagy a szabályokon. Magyarországon megdöbbenve olvastuk, hogy a 110 éves múlttal rendelkező emblematikus sportágból ki akarják venni a lovaglást”

Gyurta Dániel szerint a NOB nem kérte a lovaglás eltörlését

Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagja a Facebook-oldalán reagált a döntésre.

„A nemzetközi szövetség elmondása szerint a megújításra a NOB kérése okán van szükség. A NOB közgyűlésen számomra is világossá vált, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem támasztott ilyen irányú kérést az UIPM felé. Véleményem szerint rendkívül káros lehet, ha egy szövetség vagy akár egy nemzeti olimpiai bizottság, vagy akár a NOB olyan jelentős döntéseket hoz, amelyekből kimaradnak maguk a résztvevők. Volt sportolóként, aktív úszóként is ezért küzdöttem, hogy legyünk mi is részese annak, ami a sportágunkat érinti.”

A hazai sportolók is megmozdultak a döntés ellen

A hazai öttusasport történetében példátlan az összefogás a sportág megmentésére, úgy gondolják nem szabad megengedni a lovaglás kitaszítását az öt versenyszám közül. Hatalmas volt az érdeklődés a Tattersallban rendezett sajtótájékoztatón, amelynek egyetlen napirendi pontja volt: az öttusasport megmentése. A Kerepesi úti lovardában az egyik hagyományos „magyar” sportág túléléséről volt szó.

A sajtótájékoztatót Marosi Ádám kétszeres világbajnok nyitotta meg, aki kihangsúlyozta, hogy az öttusa úszásból, vívásból, lövészetből, futásból és LOVAGLÁSBÓL áll.

„Az utóbbi évtizedekben szakadatlanul nyirbálták az öttusát, egyre rövidebb lett az úszás, a futás, alacsonyabbak az akadályok, a robbanófegyvert felváltotta a lézerpisztoly. De sportágat eddig még nem hagytak ki az ötböl. Eddig. Meg kell védenünk a lovaglást, és nemcsak a lovaglást, hanem azokat a fiatalokat is, akik hosszú éveken keresztül készültek erre a gyönyörű, embert próbáló sportágra.”

Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke rámutatott:

„A kocka még nincs elvetve, cseppet sem reménytelen a lovaglás és ezzel a sportág megmentése. Csak az UIPM közgyűlése hozhatna a versenyszámok megváltoztatására vonatkozó határozatot. A Magyar Öttusa Szövetség Elnöksége egy emberként áll ki a lovaglás öttusából való törlése ellen”