Június 21. a nyári napforduló napja. Ilyenkor legrövidebb az éjszaka, és a Nap az égbolton a legmagasabb delelési ponton áll. A világ minden táján megünneplik ezt a napot.

Régi hagyományok

Mind a pogány, mind a keresztény kultúrkörben jelentős ünnep, noha a keresztény hagyomány június 24-én Keresztelő Szent Jánosra, Jézus megkeresztelőjére emlékszik. Hazánkban a XVI. századtól biztosan, de valószínűleg már korábban is örömtüzeket gyújtottak ezen az ünnepen. A hagyomány szerint, akik Szent Iván éjszakáján átugranak a tűz felett, egész évben együtt maradnak.

De vajon milyen Szent Iván Éji programok lesznek a megyén belül?

Mészöly-tanya

Az irodalom, a borok és a jazz kedvelőinek tudjuk ajánlani a Szent Iván Éj a Mészöly-tanyánál című programot. Az esemény 19:00 órakor kezdődik a Porkoláb-völgyben. A résztvevőknek Mészöly Miklós verseiből olvas fel Boglári Tamás színművész és Rubányi Anita előadóművész, majd 20:00 órakor kezdődik ugyanitt a Komjáthi(y)ak koncertje, miközben Komjáthi Tamás borműves borait kóstolhatják meg az érdeklődők.

Bogyiszlói holtág

Szent Iván éji termelői piaccal és szabadtéri piknik mozival készülnek a Bogyiszlói holtágnál az oda látogatóknak péntek este. A piac délutántól, éjszakába nyúlva, 23:00-ig kerül megrendezésre, amit egy szabadtéri, fűben plédekre leheveredős, családdal, barátokkal "összebújós", vízparti kerti mozizással és egy szuper vígjátékkal zárhatnak majd az ode látogatók.