A múlt héten a a Dunán levonuló árhullám miatt a víz elárasztotta a töltések és gátak közötti területeket, ám védekezésre nem volt szükség. Ezeken a helyeken nagy tömegben találhatóak meg az árvízi csípőszúnyogok tojásai, és a lárvák fejlődése azonnal megindul.

Több módszerrel lépnek fel a vészívók ellen

A hétre kifejezetten meleg időt várnak, ami miatt akár egy hét alatt kikelhetnek a kifejlett szúnyogok, ezért a Duna felső és középső szakaszán biológiai módszerrel lépnek fel ellenük. Ennek során egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a lárváknak helyet adó vízbe. Tolna megyében július 29-én 185 hektáron folytatódik a földi kémiai védekezés Pörbölyön és Bátán. A járművel megközelíthető helyekre autóra szerelt nagynyomású permetezővel juttatják ki a folyadékot. Fás árterületeken, ártéri erdőkben repülőről szórnak granulátumot a szúnyogártalommal érintett területre, a szer a fák lombozatán áthatolva jut a vízbe. A granulátum hatóanyaga ugyanaz a természetben is előforduló baktérium által termelt fehérje, mint ami a szúnyoglárvákat elpusztítja. Az alkalmazott készítmény minden más élőlényre ártalmatlan.

Összesen 225 településen és hét budapesti kerület belterületén, összesen 42 ezer hektáron permetezik este és éjszaka a vérszívókat.

 

Kép: pixaby.com