Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hogyan készítette el a legendás tudós, Julius Robert Oppenheimer kedvenc koktélját? Íme, így készítheted el az Oppenheimer Martinit!

Az Oppenheimer című filmben a koktélfanatikusok észrevehették, amint a Julius Robert Oppenheimer tudóst alakító Cilian Murphy az egyik bulijelenetben koktélt kever magának.

Később pedig kiderült, hogy a részletet azért rakták bele a filmbe, mert Oppenheimer nemcsak kiváló tudós, hanem ügyes mixológus is volt. Az atombomba kifejlesztésének otthont adó los alamosi lakhelyén rendszeresen tartott összejöveteleket, ekkor pedig isteni koktélokkal várta a vendégeket.

Oppenheimer szerette felturbózni a klasszikus Martinit, és a kedvenc koktélját ginből és száraz vermouthból készítette. Ez azonban nem minden: a pohár szélét egy mézből és limeléből álló keverékkel vonta be.

A film megjelenése óta az Oppenheimer Martini új erőre kapott, jelentősen megnőtt az érdeklődés a koktél iránt. A thedrinksbusiness még azt is kiderítette, hogy a Los Alamos Nemzeti Laboratóroum szerint a koktél Oppenheimer saját ötlete volt.

Az ital egy csapásra népszerűvé vált, olyannyira, hogy a Los Alamos Történeti Múzeumban régóta olyan martinis poharakat is árulnak, melyekbe bele van gravírozva az eredeti recept.

A laboratórium weboldalán olvasható egy idézet, amit Pat Sherr, Oppenheimer egyik közvetlen kollégájának feleségétől származik:

Oppenheimer a legfinomabb és a leghidegebb Martinit szolgálta fel.

A hivatalos receptet viszont csak azoknak érdemes kipróbálni, akik jól bírják az alkoholt. Ugyanis eredetileg 118 ml gin, és egy öntésnyi száraz vermouth felhasználásával készül. Természetesen visszavehetünk a gin mennyiségéből, ám semmiképpen se hagyjuk ki a mézes-limeos díszítést a pohár széléről!