Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma van a magyar kultúra napja és a Himnusz születésének 200. évfordulója.

1823-ban ezen a napon, tisztázta le Kölcsey Ferenc a magyarság nemzeti imádságának kéziratát Szatmárcsekén. 

A magyar kultúra napja alkalmából több helyszínen, színes programokkal várják a lakosságot. 

17 órától állami megemlékezés után az Országház főlépcsőjén a 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli – szavalja majd a nemzeti imádságot Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen. Ezzel egy időben négy határon túli helyszínen, valamint Kölcsey egykori lakhelyén, Szatmárcsekén és Veszprémben is szavalják majd a Himnuszt.

Január 21. és 23. között egy ritka és különleges alkalom az Országos Széchényi Könyvtárban. Együtt látható a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal eredeti kézirata!  

Népmese vetítés, kiállítás és meseszínház

A program keretében a Kecskemétfilm 2002-ben készült Magyar népmesék sorozatának Cerceruska című epizódját láthatják a gyerekek a MOM Park mozi emeleti folyosójának kivetítőjén, s hozzá kapcsolódva egy érdekes kiállítás is megtekinthető a rajzfilm képeiből.A program Marcipán cica élőzenés bábmese-koncerttel zárul a programsorozat.

 A Várkert Irodalom Aposztóf sorozata a 2023-as évet egy ünnepi esttel kezdi a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan. Az esten beszélgetések, koncert mellett felolvasószínház is várható Kölcsey Ferenc életét és a mű születését tekintve.