Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A bűnözők számára maga a paradicsom, az átlag embernek pedig az egyik legveszélyesebb környezet az online tér. A legjobban a csalások növekedtek meg az elmúlt időszakban. Mostanában a futárszolgálatok nevében csalnak ki pénzt a vásárlóktól.

Az internetes fórumokon és a közösségi oldalakon is számos ember panaszkodik, aki csalók áldozata lett a közelmúltban. 

A csalók módszere az, hogy vevőként jelentkeznek egy interneten található apróhirdetésre, majd egy népszerű csomagküldő szolgáltatás igénybevételével kérik a megvásárolni kívánt termék átvételét. Egy linket küldenek üzenetben. Amint ezt megnyitja az áldozat, egy "vevő adatait", illetve egy "Fizetés elfogadása" vagy "Pénzeszköz átvétele" feliratú gombot lát, amelyre kattintva megjelenik a bankok listája, amiből kiválaszthatja a saját bankját, majd annak internetbanki bejelentkező oldalára megtévesztésig hasonlító oldalra jut. Ezen az oldalon a csalók megszerzik azokat az adatokat, amelyekkel pénzt vehetnek le az áldozat számlájáról.

A police.hu azt tanácsolja, legyünk körültekintőek és nagyon vigyázzunk az adatainkra!