Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Akár 160-nal is repeszthetnek a modernizált motorvonatok

1 év

Folytatódik a MÁV-Start FLIRT vonatflottájának egységesítése.

A modernizáció részeként a 2006-2010 között vásárolt 60 motorvonatot az úgynevezett Európai Vonatbefolyásoló Rendszerrel látják el. Emellett a járműveken magasabb szolgáltatási színvonalat alakítanak ki, amely megegyezik a legújabb kocsikkal, illetve piros helyett kék-fehér külső színvilágot kapnak a vonatok.

A vasúttárasaság tájékoztatása szerint 36 motorvonatba már beszerelték az új rendszert a megengedett 160 kilométer/órás végsebesség kihasználása érdekében, a többibe szeptemberig telepítik a berendezéseket. A fejlesztésre 7,6 milliárd forint európai uniós támogatást nyert a MÁV-Start, a hazai társfinanszírozás összege 1,3 milliárd forint volt, melyet az állam az EU segítségével további 4,9 milliárd forinttal egészít ki.

Ennyi pénzből azért jut az utasok kényelmére is. Jobb lesz az utastájékoztató rendszer, laptopok, mobiltelefonok töltéséhez használható dugaszoló aljzatokat és USB-töltőket szerelnek az ülések mellé. Fejlesztik az ajtónál beszerelt mozgássérült-emelőket, a mosdók belső felületét graffiti- és karcálló fóliával fedik be. A vakok és gyengén látók egyértelmű eligazodása és tájékoztatása érdekében Braille-írásos szövegeket helyeznek el a fedélzeten.

Az utasbiztonság fokozása érdekében korszerűsítik a videós térfigyelő rendszert, a képminőség javítása mellett a készülékek éjjellátó funkcióval is kiegészülnek, a vezetőállás tablet-dokkolóval egészül ki, amelyen a motorvonat vezetője nyomon tudja követni az aktuális menetrendet – részletezi közleményében a MÁV-Start.

A vasúttársaság emlékeztetett arra, hogy az első ilyen felújított motorvonat 2020 novemberében állt forgalomba. Negyvenkilenc jármű már a modern szolgáltatásokkal ellátva közlekedik, a flotta teljes átalakítása 2023 végére fejeződhet be.

Kép forrása: MÁV-Start