5 hónap
Nincs annál rosszabb, mint álmatlanul hánykolódni egész éjjel. Ilyenkor általában a leggyorsabb és leggyakoribb megoldás, hogy fogunk egy liter kávét, és magunkba öntjük. Ez azonban csak tüneti kezelés, átmenetileg felébredünk, majd újra visszaesünk. Szeretnéd elkerülni ezt a hullámvasutat? Akkor próbáld ki a következő egyszerű tippeket.

 

Igyál vizet
Bizonyára már hallottál a napi megfelelő folyadékbevitelről. Ezt csak ismételni tudjuk! A kiszáradás egyik potenciálisan negatív hatása a fáradtság, így ha már fáradt vagy, a hidratálás a barátod. Éjszaka, alvás közben is veszít folyadékot a szervezet, ami ébredéskor kiszáradáshoz vezethet. „A kiszáradás rendkívül gyakori oka a fáradtságnak. A kutatások kimutatták, ha korlátozzák a folyadékbevitelt, a leggyakoribb tünetek közé tartozik a fáradtság, fokozott álmosság, zavartság és csökkent éberség” – mondja Brigid Titgemeier dietetikus.

Egyél egészséges ételeket, hogy több energiád legyen
Ha fáradt vagy nyűgös vagy, akkor fontos, hogy egészséges dolgokat reggelizz. A gyorséttermi kaja ilyenkor nem pálya. Az egyik módja annak, hogy leküzdd a fáradtságot, ha gondoskodsz arról, hogy megfelelő táplálékhoz jusson a tested. Titgemeier azt javasolja, hogy olyan tápanyagdús ételeket válasszunk, mint a tojás vagy a turmix. „A tojásfehérje fehérjét és vizet tartalmaz, és a tojássárgája egy sor más tápanyagot, például a Q10-et, az E-vitamint és más B-vitaminokat. A CoQ10 egy antioxidáns, amely nélkülözhetetlen az energiatermeléshez, csakúgy, mint a B-vitaminok” – mondja Titgemeier.

Minimális mozgás
Bizonyára a legutolsó gondolatod az, hogy megmozdulj, főleg, amikor nagyon fáradt vagy, de hidd el, egy minimális séta vagy nyújtás ilyenkor a segítségedre lesz.

Délutáni szundi okosan
Amikor a tested több alvásért kiált, ne küzdj ellene. Ha okosan csinálod, egy rövid szundikálás segíthet abban, hogy felfrissültebbnek és energikusabbnak érezd magad. Ahhoz, hogy a délutáni szundiból ne még fáradtabban és nyűgösebben ébredj, csak egy rövid ideig pihenj le (kb. 20perc), és lehetőleg kora délután.