Vannak, akiknek szinte egyáltalán nem, vagy kevésbé jelent nagy gondot a reggeli ébredés, na meg vannak azok az emberek, akiknél szinte 5 percenként csörög az ébresztő. Vajon milyen élettani hatása lehet annak, ha percenként nyomkodjuk a szundi gombot?

 

Negatív hatással lehet az egészségünkre

A kutatások azt mutatják, hogy az egynél többször riasztás káros lehet az egészségünkre, ráadásul hiába nyomkodjuk észvesztve a szundi gombot, a helyzet csak még rosszabb lesz. A procedúrát rossz közérzet és kialvatlanság fog követni. Sokan nem is gondolnák, hogy kialvatlanságuk és olykori “lassúságuk” abból is fakadhat, hogy szinte egy teljes alvási ciklust próbálunk 5 perc leforgásába belesűríteni, holott ekkorra ezen az ébresztőnek hála már rég túl vagyunk. Mindez nemcsak a testünket, hanem az agyunkat is összezavarja. 

Angela Bradley, a Hangulat- és Elmeközpont vezető pszichológusa a Healthline-nak elmondta, hogy agyunk a mély alvás során regenerálódik, azonban ezek a szükségtelen periódusok könnyen meg tudják zavarni ezeket a folyamatokat. Könnyen növelheti a vérnyomást, illetve a pulzusszámot is. 

Rossz hatással lehet a teljesítményre is 

Egy átlagos felnőttnek körülbelül 7-8 órát kellene aludnia egy nap. Ugyan megesik, hogy sikerül elérnünk ezt a számot, viszont az alvás minősége könnyen romba döntheti mindezt, és a teljesítmény rovására megy. A kialvatlanság csökkenti az éberséget és a teljesítményt, ráadásul romlik a memória, illetve rontja a gondolkodás és a gondolatok feldolgozásának képességét. 

Bár nem tűnik soknak, azonban ha este még csak fél óra alvást is vonunk meg így magunktól, azzal heti 4 órát veszítünk. Ha 90 percet veszítünk egy este, azzal körülbelül 32 százalékkal csökkentjük a nappali éberséget. Amint ezek a számok összeadódnak egy végeláthatatlan körforgásba kerülhetünk, ami ingerlékenységhez és rossz életminőséghez vezethet. 

Mit érdemes tenni? 
Ugyan a szakértők azt mondják, hogy a legideálisabb az lenne, ha természetes fényre kelnénk, azonban kezdetben fontos ügyelni arra, hogy csökkentsük az ébresztések számát. A szakértők szerint a két riasztás kezdetben megfelelő lehet, aminél az első mindössze figyelmeztetésként szolgál. 

Nemcsak az ébresztők száma, hanem a hangja is nagyon meghatározó lehet. A rémálomszerű csipogást érdemes leváltani egy halk zenére, ami elősegítheti a “békésebb” ébredést. Elmondásuk szerint a természetes fény is segíthet, illetve a reggeli testmozgás és meditáció is segíthet stabilizálni a testünk állapotát.