Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Évente több tízezer ember halálát okozza az antibiotikum-rezisztencia

Az antibiotikumok megfontolt alkalmazása nemcsak orvosi kérdés, hanem mindannyiunk közös felelőssége, ami ágazatok közötti összefogást kíván. 

Ezt az országos tisztifőorvos mondta az európai antibiotikum nap és a november 18-24-én tartandó antibiotikum világhét kapcsán rendezett online tudományos ülésen pénteken. Müller Cecília kiemelte: az Európai Unióban egyre nő az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok aránya, így az antibiotikum-rezisztencia komoly népegészségügyi fenyegetést jelent. Becslések szerint az EU-ban, Izlandon és Norvégiában évente több mint 35 ezer ember hal meg antibiotikum-rezisztencia következtében – fogalmazott a tisztifőorvos.

Az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodájának képviseletében Szigeti Szabolcs elmondta, az "Egy egészség" megközelítés lényege, hogy az antibiotikum hatékonyságának megőrzésében mindegyik szakterületnek felelőssége és szerepe van, ezért elengedhetetlen a közös munka, az együttműködés az ágazati szereplők között. 

A tudományos ülésen szó volt még az antibiotikum-rezisztens baktériumok és a koronavírus-járvány összefüggéseiről, arról, hogyan alakult az utóbbi években az antibiotikum-felhasználás. Ismertették azt is, milyen gyakorlati problémákkal szembesülnek a kórházhigiénikusok, és milyen lehetőségek vannak az antibiotikum-rezisztens baktériumok terjedésének visszaszorítására.

A résztvevők előadást hallgathattak meg arról is, hogy mennyire elterjedtek Magyarország ivóvízbázisaiban az antibiotikum-rezisztens kórokozók, és milyen intézkedéseket hoznak az állategészségügyben az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítása érdekében.