Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ezen a nyári napon használtuk a legtöbb áramot

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hiába volt rendkívül meleg az idei nyár, az ország áramfogyasztása nem haladta meg a korábban mért rekordot. 

A MAVIR a csúcsot június 30-án regisztrálta, amikor 6802 megawatt volt a rendszerterhelés. Hogy legyen összehasonlítási alap is: a magyarországi áramfogyasztás az eddigi abszolút nyári rekordot 2021. június 23-án érte el, azon a napon 6940 megawattos terhelést mértek a műszerek. 

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átvételi Rendszerirányító Zrt. emlékeztetett: az idei nyári időjárás hasonlított ugyan a tavalyihoz, de 2022-ben nem volt olyan hosszú egybefüggő kánikulai időszak: mindig volt egy-egy nap, amikor kicsit visszaesett a hőmérséklet.

A MAVIR felhívta a figyelmet arra, hogy jelentősen nőtt a háztartási méretű napelemek darabszáma, illetve beépített teljesítőképessége, és ezek mérése ma nem megoldott. Hozzátették: a napelemek fogyasztáscsökkentő hatása érthető módon főként a nyári vagy a világosabb órákban látszik a rendszerterhelésben.

A rendszerirányító jelezte azt is, hogy a teljes villamosenergia-felhasználásban a csökkenés mértéke júliusban és augusztusban is 5 százalék körül volt az előző év azonos időszakához képest, hasonló időjárási viszonyok mellett. Ez utalhat újabb tényezőkre is, például a fogyasztók takarékoskodására, esetleg bizonyos fogyasztási helyek megszűnésére.

A társaság tapasztalatai szerint a nyári fogyasztást továbbra is a klímaberendezések vagy egyéb hűtő berendezések pörgetik. Magyarországon a valaha mért legnagyobb rendszerterhelés 7396 MW volt, ezt az idén január 25-én jegyezték fel.

(via MTI)