Immár harminc éve alakult a Szeretetszolgálat bonyhádi önkéntes csoportja, akik azóta is töretlenül szolgálják a város és környékének rászoruló lakosságát. Adományok gyűjtésével, osztásával, vagy az országos társadalmi vagy környezeti krízisek alkalmával (menekülthullám, árvíz, háború) önkéntes munkával segítik a rászorulókat.

Szentmisével egybekötött évfordulós ünnepség

Ezt tartották a közelmúltban Bonyhádon a Bartók Béla Zeneiskolában. A bonyhádi csoport alakulását a csoport első vezetője, dr. Kiss T. Mária főorvos asszony jelentette be a Városháza dísztermében 1993-ban egy januári napon.

Az első időkben többnyire egészségügyi dolgozókból álló önkéntes csoport megalakulásának célja az volt, hogy a rászoruló emberek számára legyen egy csoport, egy biztonságot nyújtó közeg, akikhez fordulhatnak.

„Megalakulásunk óta kiemelt tevékenységünk a rászorulók, elsősorban idős testvéreink szolgálata, támogatása. Rendszeresek adománygyűjtéseink és -osztásaink, illetve részt veszünk minden nagyobb, országos Máltai akcióban”

– idézi a csoport közleménye Surján József, csoportvezetőt. Idén több mint 60 rászoruló diák iskolakezdését támogatták, tavasszal pedig a Magyarok Kenyere program keretében több mint 2000 kg lisztet osztottak szét a Bonyhádi járás területén.

Támogatóik jóvoltából rendszeresen szerveznek jótékonysági programokat. Csak néhány a sorból jótékonysági bál, Mikulás napi ünnepség,  "Egyedül élő idősek és özvegyek összejövetele”.

„A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik legfontosabb alapját adják a helyben működő önkéntes csoportok, akik nagyon fontos munkát végeznek, nélkülük elképzelhetetlen lenne a szolgálatunk”

– ezt már Kövesfalvi Sándor, a Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Régió vezetője hangsúlyozta.

A csoport évfordulós ünnepségén részt vett a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, Kozma Imre atya is, aki beszédében a szeretet alázatos szolgálata mellett azt emelte ki ünnepi beszédében, hogy a siker érdekében mindenkinek kockázatot kell vállalnia, hiszen “csak kockázatvállalással tudunk előre menni.”