Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Makulátlan edények, friss mikró és rovarirtás – ezekre, sőt még több otthoni problémára akadnak könnyen kivitelezhető házi trükkök.

Bemutatjuk a legjobb háztartási praktikákat, amelyek tényleg működnek.

?1. Állíts fel öntözőrendszert!
Tartsd életben a cserepes növényeket, amíg nyaralsz. Fogj egy kidobott műanyag palackot, szúrd át a kupakot egy éles kés hegyével, és dugj át a lyukon egy vattapálcikát. Töltsd meg a palackot vízzel, tedd vissza a kupakot, ragassz egy nyársat vagy egy kis bambuszbotot a palack oldalára úgy, hogy az körülbelül 20 cm-rel túlnyúljon a kupakon, és fordítsd az egészet fejjel lefelé (a palack alján lévő lyuk segít a víz áramlásában). Szúrd a nyársat a földbe a cserepes növény tövében, és a víz lassan le fog csöpögni a vattapamacson, így a növényeid életben maradnak amíg odavagy.

?2. Készítsd el a saját általános tisztítószeredet!
Ez a házi tisztítószer feloldja a rozsdát és elpusztítja a penészt, tisztítja a zuhanyfüggönyt, a kádakat, a mosdókat és a zuhanyfejek, és eltávolítja a legkeményebb foltokat is a szennyesről.

Keverj el 200 g citromsavat 150 ml forró vízzel. Keverjen bele 20 ml környezetbarát mosogatószert és 5-10 csepp bio illóolajat (opcionális), hűtsd le, majd öntsd 400 ml-es szórófejes flakonba. Két evőkanál 600 ml hideg vízben, valamint 10 perc a kinti napsütésben (vagy napos ablakpárkányon) a szárítás előtt nemcsak a fehér ruhákat fehéríti ki, hanem eltávolítja a curry-, paradicsom-, chiliszósz-, mustár-, gyümölcslé- vagy babafoltokat is.

?3. Készíts saját rovarriasztót!

Tedd félre a használt kávézaccot, majd terítsd ki egy tálcára, hogy néhány napig száradjon. Formázz néhány kanálnyi száraz kávézaccot egy hőálló tányérra vagy tálra, gyújtsd meg a tetejét, és hagyd parázslani. A füstnek olyan illata van, mint a kávépörkölésnek, kellemesebb, mint az illatosított kémiai repellensek, és elriasztja a darazsakat, legyeket és szúnyogokat.

?4. Távolítsd el a foltokat!
A tisztítómágusok szerint a sárral, vérrel, tintával, teával vagy kávéval foltosodott, mosógépben mosható szövetekhez érdemes beszerezni egy zacskó régimódi mosószódát (nátrium-karbonát). Keverj egy erős oldatot (a csomagolás utasításai szerint) forró vízben, és áztasd be a szennyezett ruhát körülbelül egy órára, mielőtt a szokásos módon kimosná. Még a vörösbort is eltávolítja, illetve a bögrék vagy teáskannák belsejéből a tanninfoltokat. A szöveten vagy bőrön lévő olajfoltok esetén próbáld ki a babahintőport. Ha lehetséges, fektesd a szövetet laposra, zórd be a foltot bőségesen a porral, majd nagyon óvatosan dolgozd bele. Hagyd fél órát állni, és a por eltávolítja a foltot.

?5. Frissítsd fel a mikrohullámú sütőt!
A citrom az egyik legjobb megoldás a koszos, zsíros vagy ragacsos mikrohullámú sütő kezelésére. Egy citromot nyomj ki egy mikrohullámú sütőbe alkalmas tálba, és add hozzá a héját, vagy ha a citrom levét használtad a főzéshez, csak tedd az üres héjat a mikróba egy kis vízzel együtt. Öt percig pattogtasd, majd hagyd állni csukott ajtóval 10 percig, végül nyisd ki és töröld le. A citromos víz mehet a vécébe, ahol segíthet a vízkő csökkentésében.

6. Mentsd meg az égett serpenyőket!

Úgy tudod eltávolítani a fém edényekről és tálcákról a beragadt vagy megégett ételt, ha közepes lángon a főzőlapra helyezed, és forró vizet adsz hozzá – van, aki ecetet és szeletelt citromot ad hozzá, de a víz is ugyanolyan jól működik, ha ez a kombináció túlságosan csípős az orrodnak. Forrald fel, puhítsd meg az odaégett darabokat, majd egy spatulával kapard le őket. Hűtsd le, majd mosd meg a szokásos módon.