A saláta már nem azt a szerepet tölti be, mint 15-20 évvel ezelőtt. Egyre népszerűbb, főfogásként, önmagában is, beépült a hazai fogyasztók mindennapi életébe. A magyaros konyhában a primőr fejes saláta (ecettel, sóval, olajjal ízesítve) még mindig top helyen szerepel, de az utóbbi évtizedben számos új salátaféle is meghódította a szívünket (és a gyomrunkat). Mind közt a római saláta az egyik legízletesebb, amit egyébként már a középkor óta termesztenek a mi vidékünkön is, de az újabb fajták között a legnépszerűbb kétségtelenül a jégsaláta. (Úgy tudjuk, ezt is, ahogy az összerázást, a rendszerváltás után a Mcdonald's hozta divatba.) Ma már mindenütt, kisboltokban, szupermarketekben, piacon kapható a jégsaláta, de mi magunk is próbálkozhatunk a kiskerti termesztésével.
Egy shaker kiválóan alkalmas dobozolásra is
A shakereket legtöbben fehérje turmixok elkészítésére, szállítására használják, pedig ezek a kis keverőpalackok sokkal több mindenre jók! Egy shaker kiválóan alkalmas dobozolásra is! Vihetsz benne magaddal kész levest, mert tökéletesen zár és nyugodtan beteheted a mikroba mielőtt elfogyasztod. Vagy előkészíthetsz benne levesalapot, amit fogyasztás előtt csak fel kell önteni forró vízzel. De készíthetsz benne salátát is!
Íme, egy tuti alaprecept
A fűszerezett csirkemellet olajban kisütjük, majd hagyjuk kihűlni, aztán szeletekre vágjuk. A jégsalátát durván felaprítjuk, tehetünk mellé római salátát is. Reszelhetünk céklát, sárgarépát és egy kis zellert is. Vághatunk majd bele cherry paradicsomot, de szórhatunk a salátára egy kis lenmagot vagy szezámmagot. A "shaker-saláták" lehetséges összetevőinek sora, illetve ezek variációi gyakorlatilag végtelenek: zöldségek, hüvelyesek, magvak, tofu, rizsfélék mind mehetnek bele.
A következő lépés az, hogy rétegezzük a kívánt hozzávalókat a shakerbe, ilyen sorrendben:
1. réteg – öntet: a kedvenc salátaönteted, olíva vagy egyéb magolaj citromlével, de mehet bele joghurt is
2. réteg – friss zöldségek: paradicsom, uborka, lila hagyma, spárga, zeller, paprika, répa
3. réteg – a felcsíkozott sült csirkemell vagy főtt zöldségek: gomba, cukkini, bab, lencse, borsó, kukorica, brokkoli)
4. réteg – plusz proteinforrás: tofu, sült szejtán, vagy ízlés szerint sajtok (például parmezán)
5. réteg – gabona: előre megfőzött rizs, tészta, quinoa vagy kuszkusz
6. réteg – ropogós hozzávalók: magvak és levélzöldségek, pl. saláta, spenótlevél vagy rukkola, pirított kenyérkocka
Aztán tegyük rá a tetejét, majd lehet összerázni!