Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

 

II. Erzsébet szeptemberben bekövetkezett halála után sokan kíváncsiak arra is, hogy vajon mi történik majd a néhai uralkodó több száz darabból álló, értékes ruhatárával. Mivel a végrendelete titkos, ezért ahogy az ékszergyűjteménye, úgy a ruhái esetében sem tudhatjuk pontosan, hogy miképp rendelkezett azok sorsáról, ám a királyi családdal foglalkozó szakértők elárulták a legvalószínűbb forgatókönyveket.

 „Arra számítok, hogy néhány ikonikus öltözéke, mint például a jubileumi öltözékei vagy a királyi esküvőkön viselt kabátjai és kalapjai, minden bizonnyal történeti gyűjteménybe kerülnek. A Historic Royal Palaces kollekció Viktória királynő és Diana hercegnő számos ruháját őrzi, Erzsébet királynő ruhái pedig ugyanolyan érdekesek és történelmi jelentőséggel bírnak. Nincs kétségem afelől sem, hogy az esküvői és a koronázási ruháját a Royal Collection Trust őrzi majd, és gyakran kiállítják azokat” – fejtegette Christine Ross, a királyi családdal foglalkozó Royally Us szerkesztője.
A királynő személyes öltöztetője és bizalmasa, Angela Kelly The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe című könyvéből tudható, hogy II. Erzsébet a ruháit többször is viselte, a kedvenc darabjaihoz pedig évtizedeken át ragaszkodott. „Őfelsége mindig takarékos, és szereti, ha a ruháit a lehető legtöbbször átalakítják és újra felveheti. Két-három megjelenés után egy-egy darab már ismerős lesz a médiában, így vagy megtaláljuk a módját annak, hogy átalakítsuk, vagy azok közé az öltözékek közé kerül, melyeket magánünnepeken visel Balmoralban vagy Sandringhamben.”

Brian Hoey Not In Front of the Corgis című könyvéből derült ki, hogy az uralkodó a megunt ruháit általában az öltöztetőinek ajándékozta, akik aztán maguk dönthették el, hogy hordják vagy eladják azokat. Ha az eladás mellett döntöttek, el kellett távolítaniuk belőlük minden címkét, illetve más arra utaló jelet, hogy a holmi egykor II. Erzsébeté volt.
Nem zárható ki az sem, hogy a királynő meglévő gardróbjának bizonyos darabjait, különösen a fiatalabb korából maradt estélyi, illetve báli ruháit a királyi család más tagjai öltik majd magukra jeles alkalmakkor. Beatrix hercegnő még nagymamája életében megtette ezt, hiszen ő II. Erzsébet egyik Norman Hartnell által tervezett, 1966-ból származó ruhájában ment férjhez 2020-ban. Némi átalakítás után – amire mindenképp szükség lenne, hiszen az uralkodócsalád nőtagjai jellemzően magasabb termetűek, mint a királynő volt – akár például Katalin hercegné, Beatrix vagy Eugénia hercegnő, de később Sarolta hercegnő is viselhetik majd II. Erzsébet egykori öltözékeit.