Felvette a balesetet a rendőrségi kamera. Csak a szerencsén múlott, hogy nem végződött sérüléssel az a baleset, amit a 6-os főúton Tolna térségében rögzítettek a rendőrautók kamerái, amikor egy türelmetlen sofőr a kanyarodó sávban, majd a forgalomtól elzárt területen előzött egyszerre több kocsit, de megcsúszott a nedves úton, és oldalára borult. Az elmúlt időszakban több baleset történt amiatt Tolna megye útjain, mert az autósok nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedtek, vagy éppen egy szabálytalan előzést követően csúsztak meg az úton, és borultak fel.

Az egyik legsokkolóbb baleset november 17-én délután történt, amikor egy szabálytalanul előző autós manőverét rögzítették az előzött rendőrautók kamerái. A kocsit vezető férfi karcolások nélkül megúszta a balesetet, de csak a szerencsén múlt, hogy nem lett komolyabb a baj.

Az egyik pillanat még boldog, a másik tragikus

Ez fokozottan érvényben van az utakon, hiszen egy felelőtlen manőver, egy nem jól megválasztott sebesség vagy egy felvett mobiltelefon. Akár életekben is mérhető. Szó szerint.

Ne csak olvasd, tartsd be!

Az ilyen vagy hasonló okokból bekövetkezett balesetek elkerülése érdekében a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:   

  • A megváltozott időjárási körülmények időszakában – különösen a ködös párás időben – fokozottan ügyeljünk járművünk sebességére, mert ellenkező esetben megcsúszhatunk, elveszíthetjük a kocsink felett az uralmat, és annak az eredménye baleset lehet.
  • Az őszi-téli átállás időszakában mindenképpen vizsgáltassuk át járművünk műszaki állapotát!
  • Ha a hőmérséklet tartósan 7 celsius fok alá csökken, akkor mindenképpen szükséges a nyárit téligumira cserélni, hiszen azok tapadása a hűvösebb, nedves aszfalton sokkal jobb.
  • Minden esetben ügyeljünk arra, hogy a járművünk világítóberendezései megfelelően működnek-e, továbbá arra is, hogy mennyire vannak elkoszolódva!
  • Ne feledjük, hogy esőben vagy ködben a sofőr által belátott távolság csökken! Ilyenkor a szembejövők körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolabbinak látszanak. Ezek miatt sokan alul becsülik a járművek távolságát és sebességét.
  • Ilyenkor használhatunk ködlámpát menet közben, de ne feledjük, a ködlámpa indokolatlan használata elvakíthatja a szembejövőt, ami szintén baleseti veszélyforrás lehet!
  • A nedves, csúszós útfelületen kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat! Ne fékezzük be hirtelen járművünket, hiszen akkor sok esetben irányíthatatlanná válhat. Sebességünket próbáljuk meg ilyenkor motorfékezéssel csökkenteni!
Legyél türelmes, toleráns az utakon is, hogy a videón szereplő balesethez hasonló esetek elkerülhetőek legyenek!