Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Mutatjuk, mennyivel nőttek a hazai vállalatok energiaköltségei

1 év

Nem kevéssel. Egy klasszikussal élve: tudtuk, hogy ez lesz, csak nem sejtettük.

Az egyik tanácsadó cég felmérése szerint a magyarországi vállalatok 80 százalékának a korábbi háromszorosát, kisebb részénél ennél is többet kell fizetni a "rezsiért", és megint a kisemberen csattan az ostor. Az érintett társaságok többsége ugyanis legalább részben a fogyasztókra hárította át a költségei emelkedését, és gyakran a beszerzési stratégiájukat is átalakították az árazással együtt. Az energiadrágulást az iparvállalatok ellensúlyozták a leghatékonyabban a visszajelzések alapján – írja közleményében az EY.

Szintén 80 százalék azok aránya, akik szerint energiahatékonysági beruházásokkal lehet megtartani a versenyképességet, és minden negyedik cég arról is döntött már, hogy alternatív energiaforrásból fedezi a fogyasztását. A leggyakoribb választás a napelem és a hőszivattyú. Ezen a téren is az iparvállalatok vezetnek, míg a szolgáltató cégek jelentősen lemaradtak, bár az ő költségszerkezetükben kisebb az energiaköltségek aránya.

Az energiaellátás akadozásától a válaszadók nem tartanak annyira, mint a keresletcsökkenéstől, az alapanyaghiánytól vagy a likviditási nehézségektől. A cégvezetők gondolkodását ennek ellenére alapjaiban változtatta meg az energiaválság, így annak kezelését ma már minden felelős szervezet napirenden tartja. Az energiaköltségek előrejelzése, tervezése, csökkenése, a hosszabb távú energiastratégia kialakítása felértékelődött, a rossz energetikai döntéseknek ugyanis idővel súlyos ára lehet – emelte ki a tanácsadó.

A felmérés 70, belföldön működő közepes és nagyvállalat megkérdezésével készült.

Illusztráció: pixabay.com