Kezdőlap SZEKSZÁRD Szekszárd - Közélet

Nálad kopogtat a cserebogár?

Májusi eső aranyat ér. De ez cserebogár. Igaz májusi.

Tegnap volt az első este, hogy hallani lehetett az ablakon a kopogtatását. Persze nem beengedésért esdekelt, de megállapíthatjuk, hogy Szekszárdon is megjelentek – nevükhöz hűen – a májusi cserebogarak.

Jó pofi egy élőlény, de sok kárt okoz

A cserebogár lárva alakban és kifejlett állapotban is jelentős károkat képes okozni. A falánk cserebogár pajorok piszkos fehér színűek, rágóik erősek, lábaik a barna fej közelében a testük elején találhatók, kifejlett méretük 4-5 cm is lehet.

Fiatal korukban még főként humusszal táplálkoznak, később azonban a növények gyökereit veszik célba. Amikor véget ér a teljes átalakulás, májusban kezdődik a cserebogár rajzása, mely minél hűvösebb az időjárás, annál tovább tart.

Nagy tömegben rajzanak

A lombos fákat károsítja, a leveleket rágja, nagy tömegben jelentős károkat képes okozni. A rajzás hangja akár félelmetesnek is tűnhet, ha egyébként a környék csendes.

Védekezz ellene!

A cserebogár lárvák számos természetes ellenséggel rendelkeznek ilyenek például a madarak, főként a varjúfélék, a vakond, a sün, a cickány, és a háziszárnyasok, elsősorban a tyúk. Vagyis ők besegítenek a védekezésbe.

Ha vannak a háznál tyúkok, akkor a vetést, ültetést megelőző ásás után érdemes bevetni őket, az ilyenkor felcsipegetik a felszínre kerülő lárvákat.

fotó: pixabay